Η FRONTEX μοίρασε το Αιγαίο!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιωάννας Ηλιάδη, στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, στις 12 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός FRONTEX ο οποίος υποτίθεται ότι έχει ως αποστολή του, τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αν. Αιγαίο, υιοθέτησε τις τουρκικές αξιώσεις για τη διχοτόμηση του αρχιπελάγους, στα πλαίσια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι διαπραγματευτές συμφώνησαν για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία. Αν και η ελληνική κυβέρνηση μέσω της τότε Υπουργού Εξωτερικών είχε δώσει την έγκριση της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ FRONTEX και Τούρκων την περασμένη Άνοιξη, η ελληνική πλευρά δεν ασχολήθηκε ξανά με το ζήτημα, πόσο δε όταν από το καλοκαίρι είχαμε εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας ήταν οι Ευρωπαίο και οι Τούρκοι διαπραγματευτές να καταλήξουν σε σειρά συμπερασμάτων αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τα οποία καταγράφηκαν σε ένα κείμενο.
Η άγνοια της ελληνικής πλευράς για το τί πραγματικά συζητιόταν μεταξύ του FRONTEX και της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική, παρά τις επισημάνσεις των ελληνικών αρμοδίων Υπηρεσιών όπως το Λιμενικό και το ΓΕΕΘΑ προς το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Καθόλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι ο Βρετανός τεχνοκράτης που είχε οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε πολλές φορές να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων επικαλούμενος το απόρρητο των συνομιλιών. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης ήταν οι διαπραγματεύσεις να γίνονται εν κρυπτώ, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να αρκείται στις διαβεβαιώσεις του Βρετανού τεχνοκράτη ότι πρόκειται για ένα απλό κείμενο όμοιο με αυτό που έχουν υπογράψει και άλλες χώρες.
Η ύπαρξη του κειμένου αυτή έγινε γνωστή στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο μετά από ενέργειες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή οπότε και υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Αν και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX, Iλκα Λαϊτίνεν προσπάθησε να καθησυχάσει την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα απλό τεχνικό κείμενο, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός συνέχιζε να στηρίζει την συνεργασία του με την Τουρκία. Όπως ο ίδιος ο Iλκα Λαϊτίνεν δήλωσε, πρόκειται για ένα «εξαιρετικά λειτουργικό κείμενο, σκοπός του οποίου είναι η αποφυγή τυχών παρερμηνειών όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις των εμπλεκομένων μερών». Σκοπός του Οργανισμού ήταν η συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αγνοώντας την βασική αιτία του προβλήματος που είναι η ανοχή και η εν μέρει συνεργασία των τουρκικών αρχών σε αυτό το λαθρεμπόριο ανθρώπων. Ουσιαστικά μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων ο FRONTEX επιχείρησε να εμπλακεί σε ένα λεπτό πολιτικό και Εθνικής σημασίας θέμα, παραβιάζοντας τα βασικά κυριαρχικά δικαιώματα μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους.
Η αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη M. Xρυσοχοΐδης και του Υφυπουργού Εξωτερικών Δρούτσα, ήταν ξεκάθαρη δηλώνοντας ότι «Εάν στη συμφωνία Tουρκίας - FRONTEX δεν υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία». Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι το κείμενο δεν έχει αποσυρθεί, αλλά πρόκειται να γίνει περεταίρω διαπραγμάτευση, αφού ληφθούν υπόψη οι ελληνικές και οι τουρκικές θέσεις. Κατόπιν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στη FRONTEX, όπου μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία, αφού σε αυτό το επίπεδο δεν προβλέπεται το δικαίωμα άσκησης βέτο.
Παράλληλα με τις δηλώσεις Χρυσοχοίδη, Δρούτσα, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tζόναθαν Φολ ο οποίος έδειξε να μην γνωρίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας, λάμβαναν χώρα χωρίς να ενημερώνεται η Ελλάδα για το περιεχόμενο τους. Κατά τον Tζόναθαν Φολ καμία συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν θίγονται κατά οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα ενός μέλους κράτους.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κειμένου είναι ότι δεν αναφέρεται η συνοριακή περιοχή του Αν. Αιγαίου ως ευρωπαϊκά Σύνορα, αλλά χρησιμοποιείται ο αόριστος και γενικόλογος χαρακτηρισμός «συνοριακές περιοχές». Ο λόγος που υιοθετήθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός στο τελικό κείμενο των διαπραγματεύσεων, είναι ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα… και ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές εκτίμησαν πως αποδεχόμενοι την τουρκική απαίτηση για αυτό τον χαρακτηρισμό, θα ξεπερνούσαν τις τουρκικές αντιδράσεις και θα έκλινε έτσι το ζήτημα.
Τα κύρια σημεία του κειμένου που κατέληξαν ο FRONTEX και η Τουρκία είναι τα ακόλουθα
1 Στο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «εξωτερικά σύνορα της Eυρώπης», αλλά αναφέρονται μόνο «συνοριακές περιοχές», λόγω της απαίτησης της Tουρκίας και της διάθεσης των Ευρωπαίων διαπραγματευτών να ξεπεράσουν τις τουρκικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή δεν είναι καθορισμένα και δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία ! (παράγραφος 7 της εισηγητικής έκθεσης και 2.2, 4.7, 4.8 του κειμένου της συμφωνίας).
2 Υπεύθυνος φορέας για τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο ορίζεται το Tουρκικό Kέντρο Eρευνας και Διάσωσης. Ουσιαστικά με τη θέση αυτή διχοτομείται το Αιγαίο. (παράγραφος 4.8 του κειμένου της συμφωνίας). Πάγια επιδίωξη της Tουρκίας είναι η ανάληψη των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.
3 Συμμετοχή του τουρκικού Στρατού σε κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Οι κοινοτικοί κανόνες προσδιορίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται από πολιτικές δυνάμεις ασφαλείας (π.χ. Aστυνομία και Λιμενικό). Είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα εντάσσει σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις στρατιωτικές δυνάμεις.
4 Η επίσημη αρχή επαφής της Tουρκίας με το FRONTEX είναι το ΥΠΕΞ της χώρας και όχι το υπουργείο Εσωτερικών όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν ανάλογες συμφωνίες (παράγραφος 8 του προοιμίου και 3.2 της συμφωνίας).
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση και συγκεκριμένη. Ετοιμάστηκε ένα κείμενο στο οποίο παρουσιάζει τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και ζητά την τροποποίηση του απαράδεκτου για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κειμένου. Επιπρόσθετα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί το πάγωμα της συμφωνίας, αν δεν γίνει κατανοητή και σεβαστή η ελληνική θέση. Συμπληρώνοντας η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν αρνείται τη συμμετοχή της Tουρκίας στο επιχειρησιακό σκέλος του FRONTEX, ζητά όμως το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην περιοχή
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου