Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Μήπως δεν λέγατε πως το ταγκό είναι για δύο;



του Σενέρ Λεβέντ

Σπαταλήσαμε πολύ χρόνο άδικα, πάρα πολύ. Πέρασαν άσκοπα τα χρόνια λόγω της ξεροκεφαλιάς μας, της στενομυαλιάς μας και της ανοησίας μας. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε αυτά που μας συνέβησαν πριν μας συμβούν. Μήπως η εύκολη εξήγηση είναι η αγαθότητα; Η ψυχολογία της μάζας; Μήπως ψυχολογία της μάζας σημαίνει κοπάδι; Όπως θέλετε πείτε το. Δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε, να το προβλέψουμε. Ακόμη και αν κάποιοι από εμάς το είχαν καταλάβει, τους κοιτάζαμε πάντα με αμφιβολία. Είστε πολύ απαισιόδοξοι, τους είπαμε. Μάλιστα τους διαβάλαμε και από πάνω. Διότι εκείνοι δεν πίστευαν αυτά που πίστευαν όλοι. Δεν έλπιζαν σε αυτά που έλπιζαν όλοι. Χαλούσαν τη χορωδία. Δεν συνόδευαν τα τραγούδια που λέγονταν με μία φωνή.

Τώρα θέλω απαντήσεις. Απαντήσεις στα ερωτήματα που πλανιούνται στον αέρα ακόμα. Διότι έχουν φανεί εδώ και πολύ καιρό τα αποτελέσματα των θερμών εκείνων συζητήσεων που κάναμε σαν να επρόκειτο να φάμε ο ένας τον άλλο. Έγινε πλέον αντιληπτό αν έχουμε δίκαιο ή άδικο. Θυμηθήκατε εκείνο το τροπάρι; Το σκοπό που τραγουδούσατε κάποτε; Τι σκοπός ήταν κι εκείνος. «Να φύγει ο Ντενκτάς και θα είναι εντάξει η δουλειά αυτή», λέγατε. Ήσασταν βέβαιοι ότι θα έπαιρναν όλα τον δρόμο τους μόλις έφευγε ο Ντενκτάς. «Θα φύγει ο Ντενκτάς, αλλά θα έρθει κάποιος άλλος Ντενκτάς στη θέση του», σας είπαμε. Δεν τελειώνει εδώ αυτή η δουλειά, στην 'Αγκυρα τελειώνει. Δεν το καταλάβατε αυτό. Δεν θελήσατε να το καταλάβετε. Ύστερα αρχίσατε να λέτε άλλο τροπάρι. «Να φύγει και ο Παπαδόπουλος. Δεν γίνεται αν δεν φύγει ο Παπαδόπουλος». Ενισχύσατε την άποψή σας και με μια ρήση που ακουγόταν εύηχα στο αφτί, αλλά ήταν πολύ μπαγιάτικη. «Θέλει δύο για να χορέψουν ταγκό. Δεν μπορεί να το χορέψει μόνο ένας». Όσο χρόνο σπαταλήσαμε μέχρι να φύγει ο Ντενκτάς, άλλο τόσο ξοδέψαμε και μέχρι να φύγει ο Παπαδόπουλος. Όμως, δεν θα έκανε διαφορά έστω και αν έφευγε ο Παπαδόπουλος. Ούτε αυτό το καταλάβατε εσείς. Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά μέχρι να σας εξηγήσουμε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός από τον Ντενκτάς ο Ταλάτ. ΓιΆ αυτόν ακριβώς το λόγο τώρα κοιτάζεστε με έκπληξη σε κάθε βήμα. Σαστίζετε και διερωτάστε: «Μα ο Ταλάτ τα είπε αυτά;» Ούτε στα αφτιά σας πιστεύετε ούτε στα μάτια σας. Είστε πιο απαισιόδοξοι και από την εποχή του Ντενκτάς και του Παπαδόπουλου. Τώρα αναζητούνται με το κερί ανάμεσά σας κάποιοι που πιστεύουν σε μια λύση. Αλλά ακόμη δεν μπορέσατε να απαντήσετε αυτό το ερώτημα: «Γιατί δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση λύσης ακόμη, παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκαν από το προσκήνιο ο Ντενκτάς και ο Παπαδόπουλος;» Πού είστε εσείς που προβάλλατε τους ισχυρισμούς; Μην ξεχνάτε. Σπαταλήσαμε τα χρόνια μας με αυτή τη συζήτηση. Δεν λένε ψέματα τα αρχεία των εφημερίδων. Υπάρχουν οι δικές σας υπογραφές σε εκείνες τις σελίδες. Μήπως δεν λέγατε ότι τα πάντα εξαρτώνται από τους ηγέτες εδώ και όχι από την 'Αγκυρα; Ότι άλλο Ντενκτάς και άλλο Ταλάτ; Βγείτε τώρα με θάρρος και αποδείξτε το αυτό στην κοινωνία. Μιλήστε πλέον και λίγο με συγκεκριμένα υπαρκτά στοιχεία που κατέχετε, όχι με όνειρα. Αποδείξτε μας ότι ο Ταλάτ υποστηρίζει τη λύση. Πόσο καλά συνεννοείται με τον Χριστόφια. Αποδείξτε ότι φαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Μήπως δεν λέγατε ότι θέλει δύο αυτό το ταγκό; Αν πράγματι θέλει δύο, γιατί ο Ταλάτ καλεί και άλλους σε αυτήν την πίστα; Γιατί θέλει τόσο Αμερικανό όσο και 'Αγγλο σύντροφο; Μήπως θα το κάνει για τέσσερις αυτό το ταγκό; Μήπως τώρα η μόδα είναι το κουαρτέτο; Α, έχετε και παράπονο, αδέλφια Ελληνοκύπριοι. Το διάβασα στις εφημερίδες. Λέτε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραχάιδεψαν την τουρκική πλευρά. Ε, ρωτήστε λίγο και τον εαυτό σας γιΆ αυτό. Τον Χριστόφια. Τον Αναστασιάδη. Όλους που έλεγαν ότι άλλο Ταλάτ και άλλο Ντενκτάς. Ρωτήστε όποιον ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι η μόνη αρχή της οποίας περνάει ο λόγος σε αυτό το τραπέζι είναι η 'Αγκυρα. Μήπως ο Ταλάτ είναι έργο μόνο της Αμερικής, της Αγγλίας και του ΟΗΕ; Είναι και δικό σας έργο. Ή μήπως ούτε αυτό το έχετε αντιληφθεί ακόμη;

Κωδικός άρθρου: 899521
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/09/2009, Σελίδα: 13

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP