Οι ΝΟΤΑΜ
Εκτός προεκλογικής εκστρατείας έμειναν τελικά τα γνωστά εθνικά θέματα. Και ίσως ήταν καλύτερα έτσι, αν αναλογιστεί κανείς τι είχε συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι αλληλοκατηγορίες για εθνική προδοσία εκτοξεύονταν με κάθε άνεση, προς τέρψιν των γειτόνων μας.
Ετσι το μόνο που συνέβη ήταν να βγει από το χρονοντούλαπο το περιώνυμο Σχέδιο Αναν σε μια ατυχή προσπάθεια του κ. Καραμανλή να κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι το είχε αποδεχθεί, τη στιγμή που και ο ίδιος είχε πράξει το ίδιο, με περίτεχνες, είναι αλήθεια, διπλωματικές διατυπώσεις, οι οποίες όμως δεν αναιρούσαν το γεγονός της αποδοχής του. Η εξαφάνιση των εθνικών θεμάτων την περίοδο αυτή δεν σημαίνει φυσικά ότι αυτά εξαφανίστηκαν. Η αυριανή κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της, και μάλιστα οξυμμένα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδειξε να διαθέτει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για την επίλυσή τους, αρκούμενη στους γνωστούς εθνικιστικούς κομπασμούς για εσωτερική κατανάλωση.
Αυτό που κυρίως θα έχει να αντιμετωπίσει από αύριο η νέα κυβέρνηση είναι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει, αντιστάσεως μη ούσης, στο Αιγαίο η Τουρκία. Διότι όπως τώρα διαπιστώνεται η Αγκυρα επέλεξε τη χρονική περίοδο της κατάρρευσης της κυβέρνησης Καραμανλή για να επαναφέρει μεθοδικά ολόκληρο το πλέγμα των διεκδικήσεών της στην περιοχή. Ακριβώς όπως είχε κάνει τη διετία 1973-74 όταν κατέρρεε η δικτατορία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που, μετά τα γνωστά επεισόδια με τις γκρίζες ζώνες και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, η τουρκική ηγεσία προσφεύγει και πάλι στην προσφιλή της μέθοδο έκδοσης ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς τους αεροναυτιλλομένους) απαγορεύοντας την εκτέλεση ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων στις περιοχές Λήμνου, Σαμοθράκης και Ψαρών, ενώ με άλλη ΝΟΤΑΜ απαγορεύει τη διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Ικαρίας- Σάμου- Χίου, τονίζοντας ότι για την άσκηση αυτή απαιτείται η έγκριση του FΙR Κωνσταντινούπολης!
Επανέρχεται δηλαδή στην αλήστου μνήμης ΝΟΤΑΜ 714 με την οποία είχε επεκτείνει το 1974 τη δικαιοδοσία του FΙR Κωνσταντινούπολης ως το μέσον του Αιγαίου και την οποία είχε υποχρεωθεί στη συνέχεια να άρει. Oλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τις κουμπαριές Καραμανλή- Ερντογάν, η ΝΔ οδήγησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 35 χρόνια πίσω, τινάζοντας στον αέρα το Ελσίνκι που είχε εγκαινιάσει μια άλλη προοπτική. Ετσι η αυριανή κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να ληφθούν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει εκδηλωθεί η γνωστή αντίθεση Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας, που ισχυροποιείται τώρα από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Περιθώρια για καθυστέρηση στην εκπόνηση της νέας αυτής πολιτικής δεν υπάρχουν καθώς τον Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί στις Βρυξέλλες η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, ενώ αν συνεχιστεί ανενόχλητη η τακτική των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο θα παγιωθεί τελικά μια κατάσταση η οποία αργότερα δεν θα είναι ανατρέψιμη.
ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου