Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

«Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιράκ»


Σε Άγκυρα και Βαγδάτη συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για τη συγκρότηση του «Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιράκ», το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα κοινό "μίνι" υπουργικό συμβούλιο του οποίου συμπρόεδροι θα είναι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.-

Στο πλαίσιο αυτό στις 8 Αυγούστου, είχε επαφές στην Άγκυρα ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ-Νταμπάχ.

Ο αλ-Νταμπάχ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις συναντήσεις πέρα από την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν και οι επικείμενες επισκέψεις από Τουρκία προς Ιράκ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ιράκ, αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Μεταρρύθμισης και επιφανής σιίτης πολιτικός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι , επισκέφθηκε την Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας αξιολόγησε την οικονομική συνεργασία και αργότερα δεν παραμέλησε να επισκεφτεί το σύλλογο Τουρκομάνων «Türkmeneli», όπου μίλησε σε περίπου 400 τουρκομάνους φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία.

Τις ίδιες ώρες στην Άγκυρα είχε επαφές και ο σουνίτης πολιτικός και αρχηγός του Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος Osama Tawfiq al-Tikriti ο οποίος συναντήθηκε με τον επικεφαλή της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα για μια ακόμη φορά επανέλαβε στους ιρακινούς πολιτικούς το μήνυμα "είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην εδαφική ακεραιότητα, το καλό και στην σταθερότητα του Ιράκ".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP