Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ / ΗΠΑ


Η Akşam στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Από την κυβέρνηση πακέτο για την Αρμενία» γράφει ότι, ενώ οι βουλευτές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης περιοδεύουν στην Ουάσιγκτον, όσον αφορά το θέμα της «αρμενικής γενοκτονίας», έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ προετοιμάζει «ένα πακέτο συνομιλιών», το οποίο θα λιώσει τους πάγους που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας,.

Το εν λόγω πακέτο έχει τεθεί υπόψη και Αμερικανών κοινοβουλευτικών, με το μήνυμα «να μην παρεμβάλουν εμπόδια στην περίοδο των συνομιλιών με την έγκριση ενός ψηφίσματος περί ισχυρισμών για αρμενική γενοκτονία».

Η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστό επισημασμένο δημοσίευμα με τίτλο «Κρατείται μυστικό», γράφει ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών [Τουρκία – Αρμενία] κατά τρόπο μυστικό για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση της κοινής γνώμης των δύο χωρών, το «πακέτο συνομιλιών», το οποίο έχει προετοιμαστεί εκ μέρους του Τ/ΥΠΕΞ, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

• Απαιτείται η περιεκτική λύση του προβλήματος. Η Αρμενία να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατέχει.
• Η Αρμενία να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό περί «γενοκτονίας» και, αντί να τον μεταφέρει σε πολιτικό επίπεδο, να αποδεχθεί τη σύσταση Επιτροπής Ιστορικών μεταξύ των δύο χωρών.
• Η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της στην Αρμενία.
• Θα αρχίσει η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.
• Οι δύο χώρες θα ανοίξουν Πρεσβείες.

Επίσης, στην ίδια εφημερίδα και σε ξεχωριστό δημοσίευμα με τίτλο «Ένα ψήφισμα περί γενοκτονίας θα επηρεάσει τη διαδικασία των συνομιλιών», σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΜΗΡ, Μελέν, είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει μονόπλευρα άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία. Πρέπει, παράλληλα, να επιλυθεί και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πιστεύω ότι το πακέτο του Τ/ΥΠΕΞ λαμβάνει υπόψη του όλες τις διαστάσεις».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εστάλη και το ανάλογο μήνυμα, «ότι ένα ψήφισμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες συνομιλίες».

Ο Μουράτ Μερτζάν, βουλευτής του ΑΚΡ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, αφού επεσήμανε ότι στις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας υπάρχει μια σοβαρή προσέγγιση και ότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει σε ποιο σημείο θα φτάσει αυτή, είπε: «Εμείς κάναμε αναφορά στο πακέτο του Τ/ΥΠΕΞ, χωρίς όμως να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τις συνομιλίες με την Αρμενία τις διεξάγει το Τ/ΥΠΕΞ. Με μια περιεκτική εργασία θα υπάρξουν θετικά βήματα. Παράλληλα, θα επιδειχθεί και η καλή θέληση. Εμείς αυτό το εξηγήσαμε και στους συνομιλητές μας, ζητώντας παράλληλα να μην υπάρξουν εμπόδια στις συνομιλίες που διεξάγονται».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP