Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η Τουρκία στο δρόμο για την Ευρώπη


Η εφημερίδα Kristeligt Dagblad δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Erik Boel με τίτλο «Η Τουρκία στο δρόμο για την Ευρώπη», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που γυρίζει την πλάτη της στη Δύση, αλλά η ΕΕ, που γυρίζει την πλάτη της στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία εξευρωπαϊσμού, παρά το ότι ακόμη είναι αμφίβολη η ένταξή της στην ΕΕ. Το σχέδιο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έλεγε ότι «δεν υπάρχει άλλος πολιτισμός εκτός από τον Δυτικό», τείνει να υλοποιηθεί. Στην Τουρκία σημειώνονται μεγάλες πρόοδοι στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (π.χ. των Κούρδων), ενώ το εμπόριο της Τουρκίας με την ΕΕ αποτελεί περίπου το ½ του συνολικού τουρκικού εμπορίου.

Συγχρόνως, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, επαίνεσε την Τουρκία ως χώρα που συνδυάζει ευρωπαϊκή ταυτότητα και μουσουλμανική παράδοση, κάτι που καθιστά ενδεχομένως την Τουρκία παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ισλαμικές χώρες.
Επιπλέον η Τουρκία, με τον διάλογό της με τη Χαμάς και το Ιράν, μπορεί να συντελέσει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ, όπως και ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθ’ ότι έχει άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ, και με τους Παλαιστίνιους, αλλά και με τον αραβικό κόσμο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP