Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Άρθρο του Abdullah Gul για τις Τουρκο-Ρωσικές Σχέσεις


Από την ίδρυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως ανεξάρτητο κράτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι τουρκικός-ρωσικές σχέσεις μπήκαν σε μια νέα εποχή. Σε αυτήν την νέα εποχή, οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί μας χρησιμεύουν ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τις σχέσεις μας και μια αξιοπρόσεκτη βελτίωση έχει σημειωθεί σε αυτόν τον τομέα -- ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχοντας αυτό υπόψη, πιστεύω ότι δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο κανένα πολιτικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έγινε μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με έναν όγκο συνολικού εμπορίου περίπου $38 δις. το 2008. Με τον αγωγό Bluestream, που ξεκίνησε το 2003, η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας απόκτησε μια στρατηγική πτυχή, και προμηθεύουμε αυτήν την περίοδο δύο τρίτα των αναγκών μας σε φυσικό αέριο και περίπου 25 τοις εκατό της ζήτησης σε πετρελαίου από αυτόν τον αγωγό. Η συνολική αξία των έργων που αναλαμβάνονται από τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία μέχρι τώρα έχει φτάσει τα $30 δισεκατομμύρια, περίπου το ένα τέταρτο όλων των έργων που εκτελούνται από τους τούρκους αναδόχους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο αριθμός ρώσων τουριστών που επισκεύτηκαν την Τουρκία ήταν περίπου 3 εκατομμύρια το 2008. Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι σαφής απόδειξη του επιπέδου οικονομικών και εμπορικών σχέσεών μας.

Πράγματι, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το 2007, έτος ρωσικού πολιτισμού στην Τουρκία, και του 2008, έτος τουρκικού πολιτισμού στη Ρωσία στόχευαν στη προώθηση του τουρισμού καθώς επίσης και την πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών. « Η κοινή Δήλωση για τη βελτίωση της φιλίας και της πολυδιάστατης συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία το Δεκεμβρίου 2004, θεωρείται να έχει " ενίσχυσει τη πολυδιάστατη συνεργασία." Από το 2004, οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί και οι σχέσεις μας έχουν προωθήσει σε ένα υψηλό επίπεδο, που βελτιώνει την πολυδιάστατη συνεργασία μας. Εξετάζοντας αυτό, προγραμματίζω να επισκεφτώ τη Μόσχα και Kazan στις 12 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2009. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Dmitry Medvedev για την πρόοδο των σχέσεών μας, τις οποίες αναμένουμε να βελτιώσουμε ακόμα περαιτέρω. Προγραμματίζω επίσης να συζητήσω περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με τον Πρόεδρο Medvedev. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα επιταχύνει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μας. Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν συνέβαλαν θετικά στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ δύο χωρών μας σε όλες τις περιοχές -- ιδιαίτερα σε πολιτικά και οικονομικά θέματα -- και δημιουργήθηκε μια φιλική ατμόσφαιρα που διευκόλυνε την τακτοποίηση όλων των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τεχνικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων. Ως τμήμα της επίσκεψής μου, θα πάω στη Δημοκρατία της Ταταρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θεωρείται ως μια από τις ακμάζουσες περιοχές στη Ρωσία και με την οποία η Τουρκία έχει πρόσθετες σχέσεις. Εκεί θα συναντηθώ με το Tάταρο Πρόεδρο Mintimer Shaimiev. Είναι η πεποίθησή μου ότι η συντήρηση και η βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα με τα έθνη που μας αισθάνονται ως αδελφούς τους. Οι τουρκό-ρωσικές σχέσεις και η συνεργασία θα συμβάλουν στη περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Ωφεμένος αυτής της ευκαιρίας, θα επιθυμούσα να απευθύνω τις καλύτερες ευχές και το σεβασμό μου στους ανθρώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Abdullah Gul είναι Πρόεδρος της Τουρκίας

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP