Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το 69% των Τούρκων επιθυμεί την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 69% των Τούρκων υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας βλεποντας θετικά την ένταξή της στην ΕΕ. Στη νοτιο-ανατολική Ανατολία το ποσοστό ανεβαίνει στο 91%, ενώ στην κεντρική Ανατολία το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 58%.

Στο ερώτημα για πιο λόγο οι Τούρκοι θέλουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ; το 22% δηλώνει επειδή επιθυμούν «διευκολύνσεις στους περιορισμούς της βίζας», το 21% για λόγους οικονομικούς, το 13% για λόγους εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας, το 8% για «δουλειά και επαγγελματικές ευκαιρίες» και το 7% για «αναβάθμιση των συνθηκών ζωής».

Από το 26% που δεν θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το 21% δηλώνει πως η χώρα «μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια», το 10% υπογραμμίζει τις διαφορές πολιτισμού και ηθικών αντιλήψεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις χώρες-μέλη της ΕΕ, το 8% δηλώνει πως «η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία» και το 6% θέλει να μείνει εκτός της ΕΕ η Τουρκία, απλά «επειδή είναι μια μουσουλμανική χώρα», ενώ ένα άλλο 6% θεωρεί πως «η ΕΕ απέτυχε» παραπέμποντας στην οικονομική κρίση.

Στο ερώτημα που αναφέρεται στον χρονικό ορίζοντα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, το 49% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί «σε 5-20 χρόνια» (ακριβέστερα το 20% πιστεύει ότι εντός μιας 5ετίας η Τουρκία θα προσχωρήσει στην ΕΕ), ενώ το 30% απαντά «ποτέ»...

Σε ερώτηση για την Κύπρο ειδικότερα, το 31% υποστηρίζει μια «συμβιβαστική λύση βασισμένη στις παραμέτρους των αποφάσεων του ΟΗΕ», το 8% υποστηρίζει την ένταξη των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ το 6% επιθυμεί «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να παραμείνει μια ανεξάρτητη και διακριτή μειονότητα».

Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί από το ίδρυμα TESEV πέρυσι έγινε γνωστή όμως μόλις εχθές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP