Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Πασάς στο σβέρκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να γίνει η Τουρκία


Συνδιαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ απαιτεί να γίνει η Άγκυρα μέσω της κατάθεσης συγκεκριμένων αιτημάτων/απαιτήσεων προς τις Βρυξέλλες. Η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να θέσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε μία νέα βάση μέσω της ικανοποίησης εφτά αιτημάτων της, τα οποία και σχεδιάζει να καταθέσει στις Βρυξέλλες.

Έτσι σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Άγκυρα πρόκειται να απαιτήσει συγκεκριμένα… ανταλλάγματα με σκοπό να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν και εφόσον κάποιες από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ικανοποιηθούν η Τουρκία θα κερδίσει το στάτους ενός… ημι-μέλους της ΕΕ.

Μία ενδιαφέρουσα απαίτηση της Τουρκίας είναι να συμμετέχει σε σύνοδο της ΕΕ η οποία θα έχει στην ατζέντα της ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με την Τουρκία.

Μία δεύτερη εξόχως χαρακτηριστική απαίτηση είναι να συμμετάσχει και σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για θέματα ολοκλήρωσης όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να ενδώσουν στις Τουρκικές απαιτήσεις αλλά κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Ιταλία υποστηρίζουν τις απόψεις της Άγκυρας.

Με λίγα λόγια η Άγκυρα αντιλαμβανόμενη τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει, μία κατάσταση η οποία αποτελεί φυσικό επακόλουθο της εμμονής της να επιμένει σε μαξιμαλιστικές πολιτικές του τύπου «δεν αναγνωρίζω τίποτα το οποίο να έχει σχέση με την Κύπρο» αλλά «απαιτώ να ενταχθώ στην ΕΕ» κλπ., προσπαθεί να σπάσει τον γόρδιο δεσμό… κόβοντας τον. Έτσι, στην προσπάθειά της να ταράξει τα νερά, να κάνει θόρυβο και να θέσει τους ευρωπαίους προ των ευθυνών τους εκβιάζει καταστάσεις και απαιτεί «ειδική μεταχείριση» αφού πρόκειται για ένα κράτος με… ειδικές ανάγκες.


Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απαίτηση να συμμετέχει σε συνόδους και αποφάσεις της ΕΕ αναφορικά με ζητήματα που την αφορούν ουσιαστικά θα της δώσει την δυνατότητα να εμποδίσει ολόκληρη την… Ευρασιατική πολιτική της ΕΕ αφού με κάθε είδους πρόφαση θα ισχυρίζεται πως κάθε θέμα από την Λισαβόνα έως το… Βλαδιβοστόκ έχει να κάνει και με αυτή…

Υπερβολικό;

Ας δώσουμε δύο παραδείγματα για να γίνει κατανοητό:

Εάν υποθέσει κάποιος πως νέες ταραχές στο Ξινγιάνγκ της δυτικής Κίνας πρόκειται να λάβουν χώρα και η ΕΕ εμπλακεί στο ζήτημα, όπως ακριβώς έκανε στο 2008 λίγο πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας, κατά την διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή, η Τουρκία θα ζητήσει λόγο και ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής αυτής αφού σύμφωνα με αυτή οι Ουϊγούροι της περιοχής είναι… Τούρκοι!

Το δεύτερο παράδειγμα είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό, πιο «κοντινό» και κατανοητό αφού έχει να κάνει με την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί τι ακριβώς θα επακολουθήσει, από πλευράς Τουρκίας, την απόφαση της ΕΕ να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της περιοχής μέσω του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας…

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί, ενόψει εκλογών, είτε να πετύχει μία μεγάλη διπλωματική νίκη η οποία θα καταστήσει την χώρα του ημιεπίσημο μέλος της ΕΕ, με το δικαίωμα συνδιαμόρφωσης πολιτικών, ή μέσω της δικαιολογίας της απόρριψης της συγκεκριμένης… γενναιόδωρης πρότασης της Τουρκίας, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πολώσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα της κοινής γνώμης την οποία μέρα με την ημέρα και μήνα με τον μήνα «οθωμανικοποιεί» όλο και περισσότερο… Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

http://www.defence-point.gr/news/?p=11634

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP