Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΜΙΤ χειραγωγεί (και) τις μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου


Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του Λιβάνου συνέλαβε τις προηγούμενες ημέρες στην τοποθεσία Μπουρζ – Ελ Μπαράνιεχ τρία πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι μέλη του PKK και να έχουν αναπτύξει κατασκοπευτική δράση υπέρ του Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αντίληψη που επικρατεί στην Τουρκία, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνεργάζονται ανοικτά με τους αντάρτες του PKK. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Λιβάνου, οι τρείς συλληφθέντες, των οποίων τα κωδικά ονόματα ήταν Ζαϊντάν, Τζιχάν και Χαλίτ, φέρονται να ομολόγησαν ότι ανέπτυξαν κατασκοπευτική δραστηριότητα υπέρ του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όσα τους προσάπτουν οι αρχές ασφαλείας της χώρας, οι τρείς συλληφθέντες δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την πρόκληση ταραχών στην επικράτεια του Λιβάνου, όπως συνέβη αντίστοιχα στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στη Συρία. Όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται.

Τουρκικός δάκτυλος
Πίσω από τη στρατηγική, την οποία ακολουθεί σε μία σειρά από ζητήματα ο Λίβανος είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται η Άγκυρα. Για παράδειγμα, η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Βηρυτού να αντιδράσει στη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ομοίως, και στην περίπτωση του συσχετισμού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, δηλαδή της Mossad, με την δράση του κουρδικού PKK, ο Λίβανος ευθυγραμμίζεται, και όχι τυχαία, με την αντίληψη, όπως επίσης με τον προπαγανδιστικό ρόλο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ στον «ακήρυχτο πόλεμο», ο οποίος έχει ξεσπάσει με το Ισραήλ.
Στις 24 Φεβρουαρίου του 2011, εξάλλου, η MIT ήταν εκείνη, η οποία είχε στείλει εμπιστευτική αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται διασύνδεση του PKK με την Mossad. Μάλιστα η αναφορά υπήρξε τόσο … εμπιστευτική, ώστε θεωρήθηκε σωστό, για ευνόητους λόγους που εμπίπτουν στα διαδικαστικά πλαίσια της κρατικής προπαγάνδας, να διαρρεύσει κατόπιν κεντρικής πολιτικής απόφασης.
Στην Τουρκία η είδηση σχετικά με τα τρία μέλη του PKK, τα οποία συνελήφθησαν και φέρονται να δραστηριοποιούνται για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, τυγχάνει πολύ μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ και είναι εμφανές ότι εντάσσεται στην προπαγανδιστική διαδικασία , η οποία βρίσκεται σε πλήρη ισχύ εξαιτίας της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά γεγονότα στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010.
Ήδη στην Τουρκία, τα ΜΜΕ προβάλλουν μία παλαιότερη δήλωση, την οποία φέρεται να πραγματοποίησε ένας εκ των επικεφαλής του PKK, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) Μουράτ Καραγιλάν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ ο Καραγιλάν «Οι εχθροί του Ισραήλ, είναι και δικοί μας εχθροί». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα βίντεο, τα οποία εμφανίζουν τον Καραγιλάν να πραγματοποιεί δηλώσεις υπέρ του Ισραήλ, αποτελούν τμήμα του περιεχομένου της εμπιστευτικής έκθεσης της ΜΙΤ για τις σχέσεις Mossad και PKK.
Επίσης, μεγάλης προβολής τυγχάνει από τα τουρκικά ΜΜΕ και μια δήλωση την οποία φέρεται να έχει επίσης πραγματοποιήσει ένα παλαιότερο στέλεχος της Mossad, ο Ελιέζερ Σαφρίφ, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι «υπάρχει μεγάλη αγάπη ανάμεσα στο PKK και στους Ισραηλινούς».

Ο Λίβανος στην αγκαλιά της Τουρκίας
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επέλεγε τον Λίβανο προκειμένου να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω σε ότι έχει να κάνει με τη νεο – οθωμανική αντίληψη, η οποία κυριαρχεί στην τουρκική διπλωματία και προϋποθέτει την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την πλευρά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή τη βάση ο ίδιος ο Ταγίπ Έρντογάν έχει προτείνει από τον Λίβανο την δημιουργία ακόμη και ισλαμικού Σένγκεν και είχε δηλώσει ότι «Έχει αρθεί η βίζα με την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη. Δεν είχαμε καμία ζημιά, αντιθέτως διαπιστώσαμε πόσο ασήμαντη είναι η βίζα. Γιατί να μη δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο εμείς με την ευρωπαϊκή Σένγκεν; Τι μας εμποδίζει; Δεν το καταλαβαίνω;».
Επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου της Ένωσης των αραβικών τραπεζών ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει επίσης ότι «Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει» αν το Ισραήλ επιτεθεί και πάλι στο Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι «θα υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη με όλα μας τα μέσα».
Ο Λίβανος, εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά της Τουρκίας. Ο Τούρκος διανοούμενος και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και επικεφαλής του USAK (International Strategic Research Organization), Sedat Laciner έχει δηλώσει, αναφορικά με τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι η Τουρκία έχει αναλάβει την υπεράσπιση των Λιβανέζων, των Τουρκοκυπρίων και των Παλαιστινίων και ότι σε περίπτωση, που το Ισραήλ προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Κύπρο θα βρει μπροστά του την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των παραπάνω.
Εξάλλου ο τουρκικός πολιτικός και διπλωματικός παράγοντας είναι εκείνος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την μη κύρωση της συμφωνίας του Λιβάνου με την Κύπρο για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους από το λιβανέζικο κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ασκεί επιρροή, μέσω της Χεζμπολάχ, η οποία συγκυβερνά και αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία. Όμως, όπως όλα δείχνουν η ΜΙΤ, του φιλοϊρανού Χακάν Φιντάν (επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας) υλοποιεί σε όλα τα μέτωπα την αποστολή που της έχει ανατεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και αυτή δεν είναι άλλη από τον επαναπροσδιορισμό και την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο.
Δημήτρης Μπεκιάρης

http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_7394.html#more

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP