Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

«Θα γινόμασταν Αίγυπτος»


Το ανακοινωθέν του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ήταν ξεκάθαρα αμυντικό, σαφής ένδειξη ότι οι υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» έχουν ψαλιδίσει το κύρος και την επιρροή του στρατού στη χώρα.

Οργισμένη ανακοίνωση κατά δύο κορυφαίων πολιτικών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξέδωσε χθες η ηγεσία του τουρκικού στρατού, με αφορμή χωριστές απαξιωτικές δηλώσεις, που περιείχαν ακόμη και αναφορές στην... αιγυπτιακή επανάσταση.
«Ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν όπως στην Αίγυπτο αν ο στρατός είχε ανατρέψει την κυβέρνηση με το ιντερνετικό υπόμνημα στις 27 Απριλίου 2007», είπε ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ. Αναφερόταν στο «ηλεκτρονικό προνουντσιαμέντο» του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που συνιστούσε ανοιχτή απειλή για τον Ερντογάν. Αυτό όμως που εξέπληξε τους «πασάδες» ήταν το σκληρό σχόλιο περί «χάρτινου στρατού» ενός θεωρητικά φιλικού πολιτικού, του αντιπροέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σουχεΐλ Μπατούμ. Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, εξόργισαν τον πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Οι πολιτικοί που ισχυρίζονται πως ο τουρκικός στρατός πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, προσπαθούν να τον εμπλέξουν στην πολιτική διαμάχη. Σε εποχές που η χώρα είναι περικυκλωμένη από αυξανόμενη αστάθεια, δεν ωφελούν τέτοιες πρακτικές κατά του Στρατού, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά τον στον τομέα της ασφάλειας», έγραψε χθες η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου, καλώντας τους Τούρκους πολιτικούς «να είναι πιο ευαίσθητοι όταν αναφέρονται στις Ενοπλες Δυνάμεις». Ηταν πάντως ένα καθαρά «αμυντικό» ανακοινωθέν, ξένο προς τις επιθετικές και αλαζονικές παρεμβάσεις του παρελθόντος. Σαφής ένδειξη ότι οι υποθέσεις Βαριοπούλα - Εργκενεκόν έχουν ψαλιδίσει το κύρος και την επιρροή των πασάδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP