Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σύσκεψη στην Άγκυρα για τα προβλήματα στην κατασκευή των F-35


Τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν ανακύψει στο έργο κατασκευής των πολεμικών αεροσκαφών F - 35 εξετάζονται σε συσκέψεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και στην Άγκυρα, αφού η Τουρκία είναι ένας από τους συμπαραγωγούς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σήμερα στην Άγκυρα πραγματοποιείται μίνι σύσκεψη μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν τα επιπλέον 4 δισ. δολάρια που έχουν ζητηθεί από την Τουρκία για το έργο. Η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ είχε δηλώσει πως μπορεί να αναθεωρήσει τον αριθμό των αεροσκαφών τύπου F - 35 που θα αγοράσει, ο οποίος αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν ως 100.


Το μέλλον του προγράμματος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αμυντικών Προμηθειών του αμερικανικού Πενταγώνου στις 22 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει ότι διεθνείς πηγές αναφέρουν πως απαιτούνται επιπλέον 5 δισ. δολάρια για την ολοκλήρωση του σχεδίου, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει κατά τρία έτη, αναφέρει η «Ζαμάν».

Η Τουρκία αρχικά είχε προβλέψει κονδύλι 10 δισ. δολαρίων για το σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου θα έκανε την πρώτη παραλαβή αεροσκαφών το 2014. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η σύσκεψη που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στο αμερικανικό Πεντάγωνο έχει μεγάλη σημασία και ως προς τη στάση που θα τηρήσει τελικά η Τουρκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού Πενταγώνου, το κόστος του έργου για τα νέας γενιάς F - 35 θα ανέλθει στα 382 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των συμπαραγωγών, εκτός από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι η Μεγ. Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να αγοράσουν 2.457 τέτοια αεροσκάφη, ενώ η Μεγ. Βρετανία, ήδη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει την παραγγελία της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP