Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Παιγνίδια της Άγκυρας με τα αντιβαλλιστικά συστήματα


Λίγες μόνο ημέρες μετά την διάσκεψη της Λισαβόνας, όπου πρακτικά συμφωνήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ΝΑΤΟικής αντιβαλλιστικής ομπρέλας η Άγκυρα προβαίνει ήδη σε αποσχιστικές κινήσεις σνομπάροντας στην πράξη την Συμμαχική απόφαση.

Έτσι η Τουρκία με δηλώσεις κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και έντεχνες διαρροές, αφήνει να εννοηθεί ότι εφόσον δεν θα παίξει σημαντικό (αν όχι και ηγετικό ρόλο) στο νέο πρόγραμμα ALTBMD (Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence) κάτι που πλέον έχει πολύ μικρές πιθανότητες ικανοποίησης, θα αναζητήσει την δημιουργία εθνικού αντιβαλλιστικού συστήματος, ξεχωριστά και χωρίς διασύνδεση με αυτό του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, έχει από διετίας εξαγγείλει ένα τέτοιο πρόγραμμα αντιαεροπορικής/ αντιβαλλιστικής άμυνας, όπου οι υποψηφιότητες είναι εκτός του Patriot PAC-3, το ρωσικό σύστημα S-400 και το κινεζικό FD-2000, όπου μάλιστα το πρώτο φερόταν να έχει πρακτικά επικρατήσει, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Σε δεδομένη στιγμή, συζητήσεις είχαν γίνει και για το ισραηλινό σύστημα Israeli Arrow 2 με το ραντάρ Green Pine, κάτι όμως που πλέον με τις σημερινές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν υφίσταται πλέον.

Η Τουρκία έχει ήδη καθορίσει ότι δυο από τα κέντρα αντιβαλλιστικής άμυνας θα βρίσκονται γύρω από την Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ενώ η θέση άλλων δυο θα καθοριστεί αργότερα. Ο σχεδιασμός βέβαια αυτός είναι ο μισός από αυτόν που υπήρχε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και προέβλεπε τότε την δημιουργία 12 κέντρων συνολικού κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Defence-point

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP