Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ


Το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος για την «επαναστατική μεταρρύθμιση» του Συντάγματος που προτείνει το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καθορίσει το μέλλον των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως η Τουρκία κρατά πιο διαλλακτική στάση έναντι του Ισραήλ διαπιστώνει η εφημερίδα και παραθέτει δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot πως "οι δύο χώρες πρέπει τώρα να αποφύγουν την κλιμάκωση και να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης" και πως "μόλις αυτή η κρίση περάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα είναι ευπρόσδεκτος στην Άγκυρα".

Το "μόνο" που ζητά η Τουρκία από το Ισραήλ είναι να ζητήσει συγνώμη και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνεται, οι αντιφατικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ενώ δηλαδή ορισμένοι κοιτάζουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, ορισμένοι άλλοι πυροδοτούν την ήδη έκρυθμη κατάσταση, είναι αποτέλεσμα των δύο συγκρουόμενων στρατοπέδων στην Τουρκία.
Από τη μια πλευρά, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επίθεση της 31ης Μαΐου για να ενισχύσει την δύναμη και τη θέση του κόμματος του πριν από το κρίσιμο για τον ίδιο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, από την άλλη πλευρά, όμως, ενυπάρχουν οι αυξανόμενες πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να "κρατήσουν" την Τουρκία στο δικό τους στρατόπεδο ως αναπόσπαστο σύμμαχο.
Διότι είναι η πρώτη φορά στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας που το Σώμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε ειδική σύσκεψη για να εκτιμηθεί και να εξεταστεί το κατά πόσον η Τουρκία παρεκκλίνει της πολιτικής που όφειλε να ακολουθήσει.
Επίσης, μπορεί η Τουρκία να εξέλαβε ως δική της διπλωματική επιτυχία τη σύσταση διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά εξεγέρθη με την προσέγγιση των ΗΠΑ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επικεντρώθηκε στη συμφιλίωση του Ισραήλ με την Τουρκία και έκανε απλώς συστάσεις για το πώς στο μέλλον θα μπορούσαν να αποφευχθούν τέτοιου είδους επεισόδια.
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει πως "η φίλη της Χαμάς - κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει την πολυτέλεια να δώσει στο λαό την εντύπωση ότι δέχθηκε κάτι λιγότερο από τη διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση της 31ης Μαΐου η οποία αν μη τι άλλο θα καταδικάζει το Ισραήλ" και πως "εάν δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP