Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το τρένο ΜΠΑΛΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣΙ στην Κομοτηνή. Μια ακόμα προπαγανδιστική προσπάθεια της Τουρκίας


Το τρένο ΜΠΑΛΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣΙ βρέθηκε από το απόγευμα της 18 Αυγ.2010 μέχρι το μεσημέρι σήμερα στον ΣΣ Κομοτηνής, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια, προερχόμενο από την Ξάνθη όπου βρισκόταν την προηγούμενη ημέρα. Το παραπάνω τρένο συνόδευε συνεργείο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, το οποίο κάλυπτε με καθημερινές 50λεπτες ζωντανές εκπομπές, την πορεία και τους σταθμούς του τρένου.

Το τρένο ξεκίνησε από την Κων/πολη τον Ιούλιο και διήνησε τις χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ και κατέληξε στην Ελλάδα, όπου επισκέφθηκε τις πόλεις Θεσ/νικη, Ξάνθη και Κομοτηνή.

Στις καθημερινές ζωντανές μεταδόσεις του οι οποίες μεταδίδονταν και δορυφορικά είχε ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τοπικούς παράγοντες των περιοχών που διερχόταν. Στην δε πόλη της Κομοτηνής λήφθηκαν συνεντεύξεις από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ και τον Δντη του υποκαταστήματος της ZIRAAT BANKASI στην Κομοτηνή.

Χαρακτηριστικό ήταν πάντως το γεγονός της απουσίας από το χώρο της εκπομπής (κεντρική πλατεία) του Τούρκου Γενικού Προξένου, Μουσταφά Σαρνίτς, αλλά και άλλων στελεχών του προξενείου.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής και τις μεσημβρινές ώρες, το τρένο αναχώρησε από την Κομοτηνή, με προορισμό την Κων/πολη. Χορηγός του όλου εγχειρήματος ήταν η ZIRAAT BANK, o Δντης του υποκαταστήματος της Κομοτηνής μεταξύ άλλων φέρεται να δήλωσε ότι μετά το άνοιγμα του υποκαταστήματος στην Ξάνθη, ως στόχος της τράπεζας είναι και το άνοιγμα υποκαταστήματος και στην Ρόδο.

Σημειώμεται ότι η παραπάνω τράπεζα όπως έχει γραφτεί και παλαιότερα επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσάια της σε όλες τις περιοχές που υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.

Η έξαρση τελευταία της προπαγανδιστικής δραστηριότητας της Τουρκίας (καθώς αναμένεται και το κομβόϊ του Μπαϊράμ Πασά), δεν μπορεί να χαρακηριστεί τυχαία η συγκυριακή. Στόχο της έχει την αφύπνιση των μουσουλμανικών πληθυσμών της βαλκανικής με πρόσχημα την πολιτιστική τους κοινή ιστορία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του κομβόϊ λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία, όπου έκανελόγω για επίσκεψη στη γη των προγόνων τους.

Απομένει να δούμε τα "καλλιτεχνικά δρώμενα" για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα....

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP