Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 27.04.2010


Σύντομη επισκόπηση του τουρκικού τύπου και ξεκινάμε με την εφημερίδα Yeni Şafak η οποία στην είδηση που τιτλοφορεί «Οι απεριόριστες γειτονικές σχέσεις είναι το όνειρο μου»δημοσιεύει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι θέλει να τερματιστεί η κατάσταση που επικρατεί στο Καύκασο και δήλωσε «Το όνειρό είναι η άρση των συνόρων στην περιοχή μας. Οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι θα μάθουν να μοιράζονται».

Η Star μας ενημερώνει ότι στον Αρμένιο πολίτη Arthur Manukyan ο οποίος μπήκε παράνομα στην Τουρκία και ζήτησε βοήθεια από τον Πρωθυπουργό Erdogan για τη θεραπεία του, παραχωρήθηκε πενταετή άδεια παραμονής. Η εφημερίδα δημοσιεύει και τις δηλώσεις του Manukyan «Το δεύτερο όνομά μου είναι Αydın. Ποτέ δεν ήμουν τόσο ευτυχισμένος. Ευχαριστώ πολύ στον Πρωθυπουργό μας».

Μια ματιά στη Zaman, στην είδηση που έχει τίτλο «Οι θρησκευτικοί ηγέτες μεσολαβούν για το Καραμπάχ» διαβάζουμε ότι σε μια περίοδο που τα πρωτόκολλα που προβλέπουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας αναστάλθηκαν οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί ηγέτες μεσολαβούν για να συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος Καραμπάχ. Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι στο πλαίσια αυτά ο Ορθόδοξος Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, ο μουφτής του Αζερμπαϊτζάν Allahşükür Paşazade και ο Πατριάρχης της Αρμενίας Γκαρέγκιν ΄Β πραγματοποίησαν μια τριμερή σύνοδο και στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσίευσαν έπειτα επισήμαιναν ότι θέλουν μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Η Sabah μας πληροφορεί ότι το δεύτερο Συνέδριο Επιχειρηματιών το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Ουάσιγκτον με την συμμετοχή των μουσουλμάνων επιχειρηματιών, θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η δεύτερη Σύνοδος Επιχειρηματιών θα διοργανωθεί στην Τουρκία με τα εξής λόγια «Νιώθω υπερήφανος που σας ανακοινώνω ότι ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan δέχθηκε να γίνει η Τουρκία οικοδεσπότης στη σύνοδο τον επόμενο χρόνο».

Περνάμε στη Milliyetη οποία γράφει ότι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, στους μισθούς των οποίων έγιναν περικοπές, όπως άλλωστε όλων των δημόσιων υπαλλήλων, άρχισαν να απεργούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πιλότοι αρνούνται να πετάξουν τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές πτήσεις τους.

Επειδή δεν τίθεται θέμα απεργίας στις ένοπλες δυνάμεις οι πιλότοι βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να μην πετάξουν.

Η εφημερίδα Yeni Şafak γράφει ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές ξεκίνησαν μια νέα εφαρμογή όπου τα φαγητά των επιβατών "First και Business Class" στην αερογραμμή İstanbul- Νέα Υόρκης θα μαγειρεύονται από τους σεφ μέσα στο αεροπλάνο. Στην είδηση διαβάζουμε ότι στους επιβάτες θα σερβιριστούν δείγματα από την τουρκική και παγκόσμια κουζίνα και η ίδια εφαρμογή θα αρχίσει σύντομα και στις γραμμές Σικάγο και Τόκιο.

«Ισχυρισμός ότι βρέθηκε η κιβωτός του Νώε» είναι ο τίτλος της είδησης της Hürriyet όπου διαβάζουμε ότι μια ομάδα που αποτελείται από ορειβάτες από την Τουρκία και το Χόνγκ Κόνγκ ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν την κιβωτό του Νώε. Η ομάδα που αποτελείται από 8 ορειβάτες από την Τουρκία και 8 από το Χονγκ Κονγκ η οποία έκανε ορειβασία στον όρο Ağrı ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε τα ερείπια της κιβωτού του Νώε 4 χιλιάδων 800 χρόνων σε υψόμετρο 4 χιλιάδων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP