Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου


Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι "Ναι.
Εγώ έδωσα την εντολή", αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Στην ίδια ομιλία ο αρχηγός του Επιτελείου φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει η έρευνα της αστυνομίας στην έδρα των ειδικών δυνάμεων του επιτελείου στην 'Αγκυρα, αν ο ίδιος δεν έχει συγκατατεθεί.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.
Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί εξοργίστηκαν μετά τις δηλώσεις αυτές, πλημμυρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης με εκκλήσεις αποδοκιμασίας προς το σημερινό αρχηγό και εκκλήσεις για την άμεση παραίτησή του.
"Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική για τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν λειτούργησε.
Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί", δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου.
'Αλλοι αξιωματικοί επισημαίνουν τη διγλωσσία του αρχηγού του Επιτελείου που άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.
Το Επιτελείο αποδέχθηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού.
Ο σημερινός αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δημοσίων αντεγκλήσεων από τη στιγμή που ανεδείχθη στη νέα αυτή θέση.
Μεγάλες οργανώσεις όπως η "70 εκατομμύρια βήματα για την αποτροπή των πραξικοπημάτων" αντέδρασαν μετά την αποκάλυψη και προανήγγειλαν την οργάνωση μεγάλων συλλαλητηρίων στις 28 Φεβρουαρίου, επέτειο του πραξικοπήματος του 1997, του λεγόμενου και "μεταμοντέρνου".
Οι εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου είναι ιδιαίτερα σπάνιες σε όλη την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.-
express.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1147.html#ixzz0gI4p7sSZ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP