Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκία: Συλλήψεις δυο πρώην στρατιωτικών αργηγών και δεκάδων στρατηγών


17 στρατηγοί εν αποστρατεία, 4 εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, 27 αξιωματικοί και ένας μόνιμος αξιωματικός, συνολικά 49 στελέχη των Τουρκικών Ενώπλων Δυνάμεων τέθηκαν υπό κράτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο Πραξικοπήματος "Βαριοπούλα"

Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πρώην αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πρώην αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη σε σχέση με το συνωμοτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα».
Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι επτά αξιωματικοί εν ενεργεία και επτά απόστρατοι τέθηκαν υπό κράτηση και ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ματαίωσε εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο.
Τέτοιες συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο οι εξουσίες του έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σε βάρος άλλων ανώτερων αξιωματικών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για μια ξεχωριστή συνωμοσία για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο «Βαριοπούλα», ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Τα πραξικοπήματα «ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.
Οι τελευταίες συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση της πολιτικής εντάσεων εξαιτίας μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία για τη σύλληψη ενός εισαγγελέα που ερευνούσε ισλαμικές οργανώσεις.

Εκκλήσεις για παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.
Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι «Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή», αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Στην ίδια ομιλία ο αρχηγός του Επιτελείου φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει η έρευνα της αστυνομίας στην έδρα των ειδικών δυνάμεων του επιτελείου στην Άγκυρα, αν ο ίδιος δεν έχει συγκατατεθεί.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.
Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί εξοργίστηκαν μετά τις δηλώσεις αυτές, πλημμυρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης με εκκλήσεις αποδοκιμασίας προς το σημερινό αρχηγό και εκκλήσεις για την άμεση παραίτησή του.
«Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική για τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί», δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου. Άλλοι αξιωματικοί επισημαίνουν τη διγλωσσία του αρχηγού του Επιτελείου που άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.
Το Επιτελείο αποδέχθηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού.
Ο σημερινός αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δημοσίων αντεγκλήσεων από τη στιγμή που ανεδείχθη στη νέα αυτή θέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nαυτεμπορική

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_288.html#ixzz0gI3KpANl

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP