Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ασαφές η ετοιμότητα πώλησης του MQ-9 Reaper στην Τουρκία


Ασαφές παραμένει εάν οι Ηνωμένες Πολιετείς είναι πρόθυμες να εξάγουν στην Τουρκία μη επανδωμένα εναέρια συστήματα. Μεταξύ των δύο πλευρών έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις μέσα στο 2009, στις οποίες συζητήθηκε διεξοδικά όλο το φάσμα των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να έχουν υπάρξει τελεσίδικες αποφάσεις για όλα τα επί μέρους εξοπλιστικά ζητήματα που απασχολούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Σε αναμονή λοιπόν η απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει μια σαφή ένδειξη σχετικά με το καθεστώς των μελλοντικών πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Αφαφές δεν είναι οι τουρκικές προθέσεις, μια και η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να παραμείνει επ’ αόριστο χρονικό διάστημα ένας απλός καταναλωτής της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν σύμφωνα με τα τουρκικά κανάλια πληροφόρησης ένα ένοπλο και αποτελεσματικό ανεπάνδρωτο εναέριο σύστημα για τον αποτελεσματικό αγώνα κατά της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή αλλιώς γνωστό και ως ΡΚΚ, και η Άγκυρα έχει καταδείξει το σύστημα MQ-9 Reaper, το οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στο θέατρο επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πίσω από την επιχειρησιακή ανάγκη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων της ανατολικής Τουρκίας και του βόρειου Ιράκ, βρίσκεται κυρίως η ανάγκη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανία να αποκτήσει ένα εξοπλισμένο σύστημα τύπου MQ-9 της General Atomics Aeronautical Systems, για την ταχύτερη εγχώρια ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων.
Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξάξει το Reaper μόνο σε χώρες της ΕΕ. Είναι ωστόσο πλήρες ασαφές μέχρι σήμερα εάν η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα θα είναι πρόθυμη να εξάγει ένα τόσο προηγμένο σύστημα στην Τουρκία, εάν εξάγει το σύστημα στα πρότυπα του Predator, το οποίο επιχειρεί μεν στην τουρκική επικράτεια, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ή εάν δεν εξάγει καθόλου το σύστημα προς την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο, ενδεικτικό της επικρατούσας ασάφειας είναι το εξοπλιστικο πρόγραμα των ισραηλινής κατασκευής UAV Heron, τα οποία αναζητούν ακόμη διεθνή ανταγωνιστή σε δεκάδες εξοπλιστικά προγράμματα ανά τον κόσμο, ενώ στην Τουρκία το σύστημα παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργό με πλήθος τεχνικών προβλημάτων, πολιτικής προέλευσης.
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την αγορά του MQ-9 πριν ένα χρόνο περίπου και αναμένει έκτοτε την απάντηση των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τούρκους αξιωματούχους. Αν η πώληση πραγματοποιηθεί, τότε θα είναι μέρος του προγράμματος FMS της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού Πρόέδρου Ομπάμα, υποσχέθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία, τόσο σε πολιτκό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει τεταμένη μέχρι σήμερα. Πολλοί αναλυές αιτιολογούν τις σημερινές σχέσεις με την άστοχη επέμβαση της κυβέρνησης του Μπους στο Ιράκ, η οποία βοήθησε να αναβιώσει η απειλή για την Τουρκία από τις αυτονομιστικές τάσεις του ΡΚΚ. Η πραγματική αιτία χρήζει σύμφωνα με τη γνώμη του συγγραφέα περισσότερης και πολυεπίπεδης ανάλυσης.
Εδώ και καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Τουρκία στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με την δράση του PKK. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει πλήξει επανειλημμένα θέσεις του ΡΚΚ εντός του Ιράκ.
Κατά τη διάρκεια του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον, από το 1993 έως το 2001, αν και πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία άνθισαν, η Ουάσιγκτον ήταν κατά την πώληση ορισμένων οπλικών συστημάτων, λόγω αμερικανικών ανησυχιών σχετικά με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον ήταν η επίσημη αιτιολογία.
Κατά τη διάρκεια του George W. Bush, το αμερικανικό πρόσχημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφαιρέθηκε από την αιτιολογία, αλλά αυτή τη φορά τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί για τη μεταφορά τεχνολογίας και έτσι αυτόματα κάποιες απαιτητικές προδιαγραφές που θέτει η τουρκική υπηρεσία προμηθειών δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγωγή οπλικών συστημάτων.
Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι μέχρι σήμερα προφορικές προθέσεις της Τουρκίας να στραφεί ως αντιστάθμισμα σε τρίτες χώρες για την προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, αποδείχθηκαν ανεδαφικές. Αντί αυτού, στην πράξη η Τουρκία αναμένει εδώ και πολύ καιρό τις μελλοντικές προθέσεις της Ουάσιγκτον γύρω από τις αμυντικές προμήθειες. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρθούν μια σειρά αποφάσεων από το την αμερικανική πλευρά σχετικά με μια σειρά κύριων εξοπλιστικών προγραμμάτων τουρκικού ενδιαφέροντος.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η General Atomics ήθελε να πουλήσει το Predator στην Τουρκία, αλλά έχασε τον σχετικό διαγωνισμό από το Ισραήλ, με το οποίο τη συγκεκριμένη περίοδο καλλιεργούσε άριστες σχέσεις, και το οποίο είχε προτείνει το σύστημα Heron. Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο.
fox2magazine.blog.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/mq-9-reaper.html#ixzz0bOj1qRow

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP