Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Περιοδεία Davutoğlu στα Βαλκάνια


Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ με τους υπουργούς εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Κροατίας με αφορμή την τριμερή συμβουλευτική διάσκεψη.

Ο Τούρκος υπουργός πρώτα συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο Davutoğlu ο οποίος ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που συναντήθηκε με τον Γιοσίποβιτς ζήτησε από τον νέο πρόεδρο της Κροατίας να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία.

Αργότερα ο Davutoğlu συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σβεν Αλκαλάι και πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή συμβουλευτική σύσκεψη Τουρκίας-Βοσνίας-Κροατίας.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν περιορίζεται με αυτό. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Ankara είναι έτοιμη για κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής και ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις με περισσότερες χώρες.

Ο Κροάτης υπουργός εξωτερικών Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς έκανε νύξη στο ότι η Τουρκία όπως τη δεκαετία του 90 έτσι και σήμερα καταβάλλει προσπάθεια για την σταθερότητα των Βαλκανίων ενώ ο Βόσνιος υπουργός Αλκαλάι δήλωσε «Η ευημερία στη Βοσνία εκφράζει την ευημερία ολόκληρης της περιοχής».

Οι τρεις χώρες σημαντικές χώρες των Βαλκανίων θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον κατά την ενσωμάτωσή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο Davutoğlu θα συνεχίσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια και σήμερα με την Σερβία.

Εδώ θα διοργανωθεί η τέταρτη τριμερή σύσκεψη Βοσνίας-Τουρκίας-Σερβίας η οποία έγινε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο με την πρωτοβουλία της Τουρκίας. Ενώ η πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην İstanbul τον επόμενο μήνα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP