Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Εξελίξεις στα προγράμματα επιθετικών ελικοπτέρων της Ν. Κορέας με τουρκικό ενδιαφέρον.


Την εγχώρια ανάπτυξη ενός ελαφρού επιθετικού ελικοπτέρου προωθεί η υπηρεσία Στρατιωτικών Προμηθειών της Νοτίου Κορέας σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές. Το πρόγραμμα ονομάζεται Korean Attack Helicopter (KAH) και είναι ένα από τα δύο προγράμματα αγοράς επιθετικών ελικοπτέρων του κορεατικού Στρατού. Το ελικόπτερο που θα προκύψει από το πρόγραμμα KAH θα αντικαταστήσει τα παλαιά ελικόπτερα MD 500 Defender

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση από το εξωτερικό, επιθετικών αντιαρματικών ελικοπτέρων στα πλαίσια του προγράμματος AH-X. Το ελικόπτερο που θα προκύψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αντικαταστήσει το ελικόπτερο ΑΗ-1S.

Και τα δύο προγράμματα χαρακτηρίζονται σημαντικά τον κορεατικό Στρατό, παρόλα αυτά όμως το τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή αντίδραση όσον αφορά την παράλληλη αγορά των δύο ελικοπτέρων κυρίως για λόγους οικονομικούς. Όμως μετά από εκτεταμένη διαβούλευση τόσο το κορεατικό ΓΕΕΘΑ όσο και του κορεατικού ΓΕΣ και της υπηρεσίας Στρατιωτικών Προμηθειών αποφασίστηκε η ανάπτυξη και των δύο ελικοπτέρων. Αυτό που απομένει είναι η έγκριση των προγραμμάτων από τον κορεάτη Πρόεδρο.

Για τον λόγο αυτό το κορεατικό Κοινοβούλιο πρόκειται να δαπανήσει 3 εκατ. δολάρια τον επόμενο χρόνο, για την έναρξη της ανάπτυξης του προγράμματος KAH.

Οι ανάγκες του κορεατικού Στρατού όσον αφορά το πρόγραμμα KAΗ περιλαμβάνουν την εγχώρια κατασκευή 260 ελικοπτέρων. Υποψήφιο για αυτό το πρόγραμμα είναι το ελικόπτερο AW 109, της εταιρείας Agusta Westland.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι την παρούσα χρονική περίοδο η Κορέα αναπτύσσει σε συνεργασία με την εταιρεία Eurocopter ένα νέο ελικόπτερο στα πλαίσια του προγράμματος Korean Utility Helicopter το οποίο βασίζεται στο ευρωπαϊκό ελικόπτερο EC 145.

Όσον αφορά το πρόγραμμα AH-X η Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς του ελικοπτέρου T-129T το οποίο αναπτύσσεται αυτή την περίοδο για τον τουρκικό Στρατό από τουρκικές εταιρείες και την εταιρεία Agusta Westland. Το πρόγραμμα αφορά την αγορά 36 συνολικά ελικοπτέρων.

Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα αναβαθμισμένα και ανακαινισμένα ελικόπτερα ΑΗ-64D Longbow του αμερικανικού Στρατού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP