Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης στο ΑΤΑ


Έντονες πιέσεις για επιβολή των αμερικανικών θέσεων που οδηγούν ουσιαστικά σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, ασκήθηκαν από τον πτέραρχο Maurice McFann στη Λάρισα, κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αμερικανού διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης (CC-Air Izmir) με τον νέο επικεφαλής Aντιπτέραρχο (Ι) Iω. Πατσαντάρα, εισήλθαν παρανόμως στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, τουρκικά F-16 πραγματοποιώντας με ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ (ΑWΑCS) άσκηση με την κωδική ονομασία "Αegean CΟΜΑΟ" που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αμερικανός Πτέραρχος!

Ο Πτέραρχος ΜacFann ζήτησε από την Ελλάδα- όπως έκαναν πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι - να γίνουν "βήματα" προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φέρεται να άκουσε ωστόσο τις ελληνικές αιτιάσεις για τη συνολική προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που δεν δημιουργούν, όπως τονίστηκε, κλίμα ούτε για απλή ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πτέραρχος, υιοθετώντας ουσιαστικά τουρκικές αξιώσεις, επεδίωξε να πείσει την Ελλάδα ότι θα είναι ...πιο οικονομικό γι΄ αυτήν να συνεχίσει να λειτουργεί το ΝΑΤΟϊκό Αεροπορικό Κέντρο στο Εσκί Σεχίρ (CAOC-6), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση κατάργησής του και ανάληψης όλου του έργου από το αναβαθμισμένο αντίστοιχο κέντρο (CΑΟC-7) της Λάρισας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP