Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αντιστροφή του κλίματος επιχειρεί η Τουρκία ...αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί αυστηρά


Αντιστροφή του κλίματος επιχειρεί η Τουρκία ...αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί αυστηρά
Σχεδιάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να μεταστρέψει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Επικοινωνιακή αντεπίθεση ετοιμάζει η Αγκυρα εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου με σκοπό να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την αναγκαιότητα να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει σε αρκετά κράτη-μέλη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Αγκυρα επιθυμεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, ότι δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της ως υποψηφίου μέλους, εν όψει και της Εκθεσης Προόδου την οποία θα εισηγηθεί η Επιτροπή προς το Συμβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναμένεται να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στην επικοινωνιακή στρατηγική σε συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζaman», για τον σκοπό αυτόν η Γενική Γραμματεία για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις έχει ζητήσει πληροφορίες και εισηγήσεις απ΄ όλες τις πρεσβείες της Τουρκίας στα κράτημέλη της ΕΕ ώστε οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν να απευθύνονται συγκεκριμένα στην εσωτερική κοινή γνώμη των χωρών αυτών.

Η συγγραφή της Εκθεσης Προόδου από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει. Ηδη στον τουρκικό Τύπο διέρρευσαν ορισμένες αναφορές από προσχέδιο της έκθεσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολυαναμενόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν για το Κουρδικό, ενώ θετική είναι η ανταπόκριση και για την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων έξι εβδομάδων με σκοπό την υπογραφή των πρωτοκόλλων για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία (η εξέλιξη αυτή δεν έχει καταγραφεί σε αυτό το προσχέδιο, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί στο επόμενο).

Οι εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα αναμένεται να τύχουν θετικής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, αν και επισημαίνεται ότι πρέπει να αποκτήσουν ουσία. Στην έκθεση ζητούνται επίσης περισσότερα βήματα στο θέμα της αναθεώρησης, επί το δημοκρατικότερον, του Ποινικού Κώδικα, ενώ σημειώνονται και οι καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.

...αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί αυστηρά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τουρκία ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει για την ενταξιακή πορεία της. Η προειδοποίηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, περιέχεται σε προσχέδιο έκθεσης επιτροπής για την πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κατά το 2009. Το φθινόπωρο λήγει η προθεσμία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και των αεροδρομίων για την Κύπρο. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπουργός Επικρατείας (και αναπληρωτής πρωθυπουργός) κ. Εγκ. Μπαγίς δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ώσπου να εγκαθιδρύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση εμπορικές σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους και να αρχίσουν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους. Υπάρχουν, είπε, προσδοκίες ότι θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με την άρση της «απομόνωσης» , όπως τη χαρακτήρισε, των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία οι επαφές του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεχίστηκαν τηλεφωνικώς, μετά την αναβληθείσα συνάντησή τους της περασμένης Τετάρτης εξαιτίας των επεισοδίων στο οδόφραγμα Λιμνίτη. Δόθηκαν αμοιβαίως εξηγήσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, με πιθανότητα την ημερομηνία αυτή να αρχίσει και ο πολυαναμενόμενος δεύτερος γύρος των απευθείας διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία πάντως έδειξε έκπληξη με δημοσιεύματα της «Χουριέτ» ότι προτείνεται από την Αγκυρα τετραμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή δηλαδή των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Αθήνας και της Αγκυρας. Η «Χουριέτ» γράφει ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για... τσάι στην Κύπρο και τα τέσσερα μέλη που εμπλέκονται, πληροφορία βεβαίως που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, τόνισε κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, υπενθυμίζοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP