Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δηλώσεις Νταβούτογλου για τις ταραχές στη Σιντζάν


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προέβη στην κάτωθι ανακοίνωση.-

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί από κοντά τις συγκρούσεις και τις επακόλουθες ταραχές που προκλήθηκαν στην Αυτόνομη Περιοχή Σιντζάν των Ουιγούρων στην Κίνα».

Ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε:

"Επιθυμούμε να εντοπιστούν άμεσα οι υπαίτιοι των επεισοδίων και με μια δίκαιη λύση να επανέλθει η γαλήνη και η ηρεμία στην περιοχή".

Ο Νταβούτογλου απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις και με την Κίνα και με τους Ουιγούρους και τόνισε ότι παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία και ενδοιασμό τις εξελίξεις στο Ουρούμτσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ανέφερε ακόμα ότι είχε επίσης μια τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου προκειμένου να συντονίσουν αυτά που μπορούν να γίνουν για τη λήξη των επεισοδίων.

Η Τουρκία πολλές φορές στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί, για προσπάθειες χειραγώγησης των Ουιγούρων στην Κίνα, και η ΜΙΤ έχει κατηγορηθεί, για την δημιουργία «πυρήνων αντίστασης».

Στο παρελθόν υπήρξαν συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μυστικών υπηρσιών Κίνας και Τουρκίας, με επίμαχο θέμα την δράση της ΜΙΤ στους Ουιγούρους.

Το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας καταδεικνύει τις βλέψεις της ΄Αγκυρας στην περιοχή.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP