Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αναζητά η Άγκυρα την ενδιάμεση λύση για τα επιθετικά ελικόπτερα


Δημοσίευμα της τουρκικής "Ζaman" αναφέρει ότι στις τάξεις του Τουρκικού Στρατού απομένουν πλέον πέντε ή έξι επιχειρησιακά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra, τα μόνα ικανά να διεξάγουν νυχτερινές επιχειρήσεις από τις προωθημένες βάσεις του στη Νοτιανατολική Τουρκία.
Παρά τις προσπάθειες του επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayi Mustesari/SSM) Murad Bayar για παραχώρηση τουλάχιστον 12 επιθετικών ελικοπτέρων του τύπου από τα αμερικανικά αποθέματα, η Ουάσιγκτον αρνείται σταθερά την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος λόγω των αυξημένων αναγκών σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Την αναγκαιότητα για προμήθεια επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων μέχρι την έλευση των Τ-129, επεσήμανε και ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ilker Basbug κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γνωστό Αμερικανο-Τουρκικό Συμβούλιο (ATC) της Ουάσινγκτον την 1η Ιουνίου.

Οι πιεστικές ανάγκες καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" (βλ. Κούρδοι αυτονομιστές) οδήγησαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην αποστολή τουρκικής αντιπροσωπείας στην Μόσχα προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα αγοράς μικρού αριθμού Μi-28 Havoc ως ενδιάμεση λύση μέχρι την παραλαβή των 51 Τακτικών Επιθετικών και Αναγνωριστικών Ελικοπτέρων (ΑΤΑΚ) Τ-129. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 και τα οπλικά συστήματα του Τ-129 θα περιλαμβάνουν πυροβόλο TM197B τύπου Gatling τριών κανών διαμετρήματος 20mm, ρουκέτες των 2,75in (70mm) καθοδήγησης λέιζερ, βλήματα Stinger αέρος-αέρος και αντιαρματικά βλήματα, πιθανόν τα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής Cirit της Roketsan.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP