Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ


Εξακολουθεί να απασχολεί την Τουρκία ο απόηχος της έντασης που προκλήθηκε πριν από μερικές μέρες στο Νταβός μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τα κέρδη και τις ζημιές της Τουρκίας, από τη στάση του Ερντογάν. Το όλο θέμα αποκτά αναπόφευκτα και εσωτερική διάσταση, κυρίως λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Ντενίζ Μπαϊκιάλ, προφανώς παρατηρώντας την αδιαμφισβήτητη θετική εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία ο Ερντογάν λόγω της στάσης του, δήλωσε χτες ότι «αδικήθηκε» ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πολυσυζητημένης συζήτησης στο Νταβός. Στη συζήτηση είχαν πάρει μέρος ο Ερντογάν, ο Πέρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μουσά. Συντόνιζε σχολιαστής της εφημερίδας WashingtonPost. Απλώς ο Μπαϊκάλ επέκρινε, όπως είπε, «το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για εσωτερική κατανάλωση» το όλο θέμα.
Φυσικά ο Ερντογάν και το κόμμα του, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κατάσταση αυτή, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Πέρα από τα εσωτερικά όμως, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι συζητήσεις για το αν κέρδισε ή έχασε η Τουρκία από τη στάση του Ερντογάν. Εδώ, οι απόψεις διίστανται. Από τη μια αυτοί που δηλώνουν ότι η Τουρκία έδειξε ότι είναι σε θέση να αντιδράσει στις αδικίες και ότι έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως περιφερειακή δύναμη. Από την άλλη όμως υπάρχει και η άποψη ότι από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP