Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [3]

Ο Τύπος δίνει σήμερα ευρεία δημοσιότητα στις ανασκαφές, που έγιναν χθες στην περιοχή Γενίκεντ του Σιντζάν της Άγκυρας μετά από μακέτα, που βρέθηκε στο σπίτι του αντισυνταγματάρχη της Στρατοχωροφυλακής Μουσταφά Ντονμέζ στη Σαπάντζα, όπου είχαν βρεθεί και διάφορα όπλα κατά την πρόσφατη έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Ο ίδιος, που φερόταν ως εξαφανισμένος, τελικά χθες παραδόθηκε στο Επιτελείο και οδηγήθηκε στις στρατιωτικές φυλακές Μαμάκ.

Στην ανασκαφή του Γενίκεντ, στον κήπο εγκαταλελειμμένου σπιτιού δίπλα από το αρμενικό νεκροταφείο, διαπιστώθηκαν πολλά όπλα μέσα σε πηγάδι, που υπήρχε στο χώρο αυτό. Στο πηγάδι βρέθηκαν από χειροβομβίδες μέχρι παγίδες Μπούμπι, βόμβες ομίχλης άλλου τύπου, βόμβες-δακρυγόνα και περισσότερες από 800 σφαίρες G3.

Ο Δήμαρχος του Γενίκεντ, Εμίν Οζέρ, που προέρχεται από το AKP, είπε ότι η περιοχή όπου έγινε η ανασκαφή, χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικό σκοπό από τη Δ/νση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τον Ιμπραχήμ Σαχίν, τα λεχθέντα του οποίου διαψεύστηκαν τόσο από το Γενικό Επιτελείο όσο και από τη ΜΙΤ, στο σημερινό Τύπο επαναλαμβάνεται ότι είχε εξασφαλίσει ιατρική γνωμάτευση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία για διανοητικό πρόβλημα μετά το τροχαίο που είχε υποστεί, ενώ συνεχιζόταν η δίκη Σουσουρλούκ, και ότι ο ίδιος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές. Η ποινή του Σαχίν είχε ανασταλεί λόγω της ιατρικής γνωμάτευσης και αργότερα ο ίδιος είχε αμνηστευτεί από τον Πρόεδρο Σεζέρ.

Στον Τύπο επισημαίνεται, ακόμη, ότι η Εισαγγελία χθες κατά τις ανασκαφές του Γενίκεντ επέτρεψε μόνο στην κρατική TRT να κάνει λήψη, αποκλείοντας όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία αναγκάστηκαν να δώσουν εικόνα μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Όπως αναφέρεται, ο πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν στην κατάθεσή του μεταξύ άλλων είπε ότι το 1983 διορίστηκε επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που είχε συσταθεί εναντίον της αρμενικής τρομοκρατικής οργάνωσης ASALA. Αργότερα ? είπε ? συναντήθηκαν οι δήθεν ηγέτες της ASALA και του ΡΚΚ και τότε η ASALA συγχωνεύθηκε στο ΡΚΚ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι για το σκοπό αυτό [αντιμετώπιση της ASALA] πέρασε από εκπαίδευση στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Ο Σαχίν είπε ότι τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του ΡΚΚ αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν περιτομή.

1 σχόλια:

sdel 14 Ιανουαρίου 2009 στις 3:33 μ.μ.  

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων [YARSAV] Ομέρ Φαρούκ Εμίν Αγάογλου, που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, αντέδρασε έντονα για τους χειρισμούς στην υπόθεση Εργκενεκόν και προέβη σε άκρως σκληρές δηλώσεις.

Ο Αγάογλου επεσήμανε: «Κανένας δεν πρέπει να επισκιάζει την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της δικαστικής εξουσίας. Οι πάντες πρέπει να είναι έτοιμοι σε ένα κράτος δικαίου να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Η δικαιοσύνη θα ζητήσει λογαριασμό από όλους για κάθε είδους παράνομη ενέργεια, στην περίπτωση που δεν της έχουν δεθεί τα χέρια. Όμως, δυστυχώς, όταν η δικαιοσύνη κάνει κάποια βήματα, αρχίζουν σχόλια του τύπου ότι οι δικαστές καταφέρουν κτύπημα. Η δικαιοσύνη έχει ένα μόνο σημείο αναφοράς και αυτό είναι το δίκαιο. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν υπάρχουν ισχυρισμοί εναντίον του, δεν θα πρέπει να αποφεύγει τη δικαιοσύνη. Εκείνο που επικρατεί αυτή τη στιγμή, είναι η βρώμικη πληροφόρηση. Και όλοι προσπαθούν να προστατέψουν τον εαυτό τους. Τα αρμόδια δικαστικά όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας κατέβαλαν πάντα προσπάθεια να φέρουν τα καθήκοντά τους εις πέρας, όσον αφορά την πάταξη της παρανομίας και της αδικίας. Όλοι πρέπει να πιστεύουν στην υπεροχή του δικαίου.

Είναι γνωστό στην κοινή γνώμη ότι τελευταία ο επίτιμος Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο είναι ένας από τους πιο ευυπόληπτους και παραδειγματικούς θεσμούς, ο Εισαγγελέας Κανάντογλου, αδικήθηκε και το όνομά του συμπεριελήφθη μαζί με τα ονόματα των μελών συμμοριών, εναντίον των οποίων ο Κανάντογλου επί χρόνια έδινε μάχη για το δίκαιο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να αναζητούνται οι φονιάδες σε σπίτια Εισαγγελέων και να γίνονται έρευνες στις κατοικίες ατόμων υπεράνω κάθε υποψίας. Σε ένα κράτος δικαίου αυτά δεν συμβαίνουν. Δεν μπορεί σε ενέργειες αυτού του είδους να παρουσιάζονται συμπτωματικά τηλεφωνήματα και να ξεκινούν ανακρίσεις. Τα όπλα, που βρέθηκαν ως πειστήρια, παρουσιάστηκαν αυτοστιγμεί στην κοινή γνώμη, χωρίς την έγκριση της Εισαγγελίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ανακρίσεων, χρησιμοποιείται ένας τρόπος εκδίκασης μέσω των ΜΜΕ, όποια και αν είναι η άποψη της δικαιοσύνης, ενώ η ανάκριση και η έρευνα θα έπρεπε να αφήνεται μόνο σε αυτήν. Έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι στοιχεία, τα οποία ανακαλύπτονται, πρέπει να ερευνώνται πρώτα από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι αστυνομικό κράτος, δεν μπορεί να είναι και δεν θα γίνει ποτέ. Η αρχή σε ένα κράτος δικαίου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλώσεις περί πραξικοπημάτων, ΣΕΑ και Υ?Κ οδήγησαν στο να εξυμνείται από τα ΜΜΕ η ανάκριση.

Είναι περίεργες οι εικόνες συλλήψεων μπροστά στις κάμερες άρον-άρον, σαν να πρόκειται να υπάρχει τάση να δραπετεύσουν οι συλληφθέντες, καθώς και η έναρξη του χρονοδιαγράμματος κράτησης κατά τρόπο που ο συλληφθείς μπορεί να χάσει την υγεία του. Η ανάκριση Εργκενεκόν ασκείται περισσότερο από την Αστυνομία, παρά από τη Δικαιοσύνη.

Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να διοριστούν αρκετοί Εισαγγελείς μόνο για την περίπτωση της ανάκρισης Εργκενεκόν. Επίσης, πρέπει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αποσύρει τη σκιά του από το χρονοδιάγραμμα της δίκης».

Μετά από τις δηλώσεις αυτές του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαχίν, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Η δικαιοσύνη είναι τελείως ανεξάρτητη. Ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος δεν επεμβαίνουμε σε αυτήν. Η YARSAV είναι ένας σύνδεσμος. Άκουσα τα όσα είπε ο Πρόεδρός της και είδα ότι μετέτρεψε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ?κόμμα δικαστών και εισαγγελέων?. Μέχρι τώρα, αυτά τα ακούγαμε από τον κ. Μπαϋκάλ. Τώρα τα ακούσαμε από τον κ. Εμίν Αγάογλου. Πρέπει να πούμε ότι η YARSAV δεν εκπροσωπεί όλους τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς».
Επισυναπτόμενο...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP