Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ολοκληρώθηκε η παραλαβή Κornet-Ε απο την Άγκυρα


Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αντιαρματικών Kornet-E στην Τουρκία. Η συμφωνία για την προμήθεια 80 συστημάτων Kornet-E είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2008 με συνολικό κόστος για τους Τούρκους της τάξης των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών είχαν κρατήσει αρκετούς μήνες λόγω ορισμένων όρων που έθετε η Μόσχα, όπως ρωσική εποπτεία ως προς το που θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι (μη-χρησιμοποίηση τους εναντίων των Κούρδων στο Β.Ιράκ) και μερικός έλεγχος επί των αποθεμάτων.

Όπως είναι φυσικό η απόκτηση του συγκεκριμένου -εγνωσμένης επιχ. αξίας- αντιαρματικού από την Άγκυρα αναμένεται να προβληματίσει τους Έλληνες επιτελείς καθώς ο πιθανότερος προορισμός των βαρέων αντιαρματικών είναι η Ανατολική Θράκη. Το Κornet-Ε βρίσκεται σε Ελληνική υπηρεσία από τις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας, χρησιμοποιώντας ως φορέα οχήματα Μ1114GR .

Τα αντιαρματικά Kornet-E χρησιμοποιούν καθοδήγηση SΑCLOS Laser και έχουν σημαντικό βεληνεκές, αλλά και διατρητικές επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα το αναφερόμενο μέγιστο βεληνεκές φτάνει τα 5.500 μέτρα (3.500 μέτρα την νύχτα) και η ικανότητα διάτρησης αντιστοιχεί σε 1200mm ομοιογενούς χάλυβα. Άξια αναφοράς είναι η δυνατότητα χρήσης θερμοβαρικής κεφαλής σε εναντίον κτιρίων ή προσωπικού με πολλαπλάσια καταστροφική ικανότητα σε σχέση με ένα συμβατικό βλήμα.

Το Κορνέτ χρησιμοποιήθηκε σε μικρούς αριθμούς από την Χεσμπολάχ κατά την διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο και σύμφωνα με δυτικές πηγές ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των Ισραηλινών απωλειών στα τεθωρακισμένα (46-50 άρματα μάχης). Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι 18 εκ των βληθέντων αρμάτων μάχης ήταν του νεώτερου τύπου Merkava Mk 4 (της 401ης ΤΘΤ), 6 εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

http://www.enkripto.com/2011/05/ornet.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP