Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Λίφτιγκ στους μιναρέδες της Κομοτηνής ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η εργασία απαιτεί ισορροπία, να μην έχει κάποιος υψοφοβία και να γνωρίζει το αντικείμενο.Συντηρείται το μπρούτζινο μέρος του κώνου και ακολουθούν oι μεταλλικοί τρούλοι. Είναι μια δουλειά που γίνεται με ιδιαίτερη επιμέλεια από ανθρώπους που δεν έχουν φόβο να εργάζονται σε σκαλωσιές στο ύψος που έχουν μάθει αυτή την τέχνη και είναι ένα συνεργείο που χρησιμοποιείται σε πολλά τεμένη της Τουρκίας και όπου αλλού τους ζητηθεί.

Οι μιναρετζήδες όπως λέγονται, συνεργάζονται απόλυτα μεταξύ τους και καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες να συντηρήσουν ή να αντικαταστήσουν αναλόγως των εντολών που έχουν τα μεταλλικά μέρη του μιναρέ, τον κώνο που συνήθως είναι από μπρούντζο. Κάτι ανάλογο γίνεται στο Εσκή Τζαμί της Κομοτηνής, στο τέμενος της μουφτείας, ενώ αμέσως μετά θα συντηρήσουν τον μπρούτζινο θόλο του.

Πάντως, η διαδικασία είναι εντυπωσιακή και πολλοί από τους επισκέπτες της Κομοτηνής που περνούσαν το πεζόδρομο της Ερμού φωτογράφιζαν την στιγμή των εργασιών. Τα έξοδα πληρώνονται από τη διαχειριστική επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνεργείο αυτό θα παραμείνει για να συντηρήσει και τους μιναρέδες κι άλλων τεμενών και ιδιαίτερα του Γενή Τζαμί, που ήδη έχει ανακαινιστεί και μένει μόνο το σημείο του κώνου στον μιναρέ του που απαιτούσε ειδικούς τεχνίτες.

Μ.Μ.-http://www.xronos.gr/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP