Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Νέο στρατιωτικό βιομηχανικό τεχνολογικό πάρκο δημιουργεί η SSM στην Άγκυρα


Στρατιωτικό τεχνολογικό και βιομηχανικό πάρκο πρόκειται να κατασκευάσει η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας. Το νέο στρατιωτικό βιομηχανικό τεχνολογικό πάρκο θα δημιουργηθεί πλησίον των υπαρχόντων εγκαταστάσεων της εταιρείας ΤΑΙ σε κρατική έκταση η οποία θα διαμορφωθεί κατάλληλα με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να μπορέσει να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις τουρκικών πολεμικών βιομηχανιών.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας πυρήνας (cluster) για πολεμικές βιομηχανίες ακολουθώντας τα βήματα της "silicon valley" της Καλιφόρνια όπου χάρις στην συγκέντρωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε μία περιοχή επετεύχθη ραγδαία ανάπτυξη στους τομείς της πληροφορικής, ημιαγωγών κλπ. Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό η περιοχή αυτή θα λειτουργήσει ως η ατμομηχανή της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο τεχνολογικό βιομηχανικό πάρκο που δημιουργείται από την SSM στην Τουρκία μετά το περίφημο TEKNOPARK της Κωνσταντινούπολης (http://www.teknoparkistanbul.com/eng/pages/index.asp?id=2) συνολικής έκτασης 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων (250 εκτάρια) και στο οποίο λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροδιαστημικής, ναυτικής τεχνολογίας, αμυντικής τεχνολογίας, ηλεκτρονικών, πληροφορικής, νανοτεχνολογίας, αυτοματισμοί και ρομποτική, ενέργειας, βιοτεχνολογίας.

Το TEKNOPARK βρίσκεται πλησίον του διεθνούς αεροδρομίου SABIHA όπου σε αντίθεση με την Ελλάδα που τα εμπορικά κέντρα έχουν προτεραιότητα οι Τούρκοι δημιούργησαν την κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών.

Η αντίστοιχη ελληνική ιδιωτική προσπάθεια για το τεχνολογικό πάρκο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία δεν ζήτησε καμία κρατική χρηματοδότηση παρά μόνο την γραφειοκρατική προώθηση του εγχειρήματος. Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να αντιληφθεί την διαφορετικότητα όσον αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής και της τουρκική πολιτείας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP