Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΘΥΕΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ «ΣΚΛΗΡΟΥ» ΑΚΤΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα


Την τακτική του καρότου και του μαστίγιου φαίνεται ότι ακολουθεί η Άγκυρα για να αντιμετωπίσει την εξέγερση στα Κατεχόμενα. Μετά τα σχόλια, τις ειρωνείες, την οργή, την σύγκρουση με την ηγεσία του ψευδοκράτους, αλλά και την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή και την διάρκειας 1,5 ώρας τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ταλάτ, τώρα μπαίνουν τα «μεγάλα μέσα». Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναμένεται παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

Ο κ. Γκιουλ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου και τον ψευδοπρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσιούκ, ενώ έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικοινωνία και με τον επικεφαλής των διαδηλωτών.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη Καγιά Τουρκμέν, με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» να υποστηρίζει ότι η αναπλήρωση του πρέσβη από τον επικεφαλής της Επιτροπής Βοήθειας Χαλίλ Ακτσά αποτελεί λάδι στη φωτιά, καθώς ο Ακτσά είναι ο εμπνευστής των σκληρών μέτρων λιτότητας που οδήγησαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κιπρίς», η ανάκληση του Πρέσβη κ. Τουρκμέν συνέβη μετά την ανακοίνωση του δεύτερου συλλαλητηρίου της 2ας Μαρτίου, ενώ επί του προκειμένου δέκα τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοίνωσή τους αποκαλούν τον διορισμό του σκληροπυρηνικού Ακτσά μέσο εκφοβισμού. Ειδική αναφορά γίνεται και σε συνέντευξη του Ακτσά στο περιοδικό «Fortune», όπου στρεφόταν κατά των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά της, η «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ, γράφει ότι «ο Ακτσά είναι ανεπιθύμητο άτομο για τους Τουρκοκύπριους» και πως όλοι περίμεναν τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία.

Την πολιτική διάσταση του διορισμού υπογραμμίζει η εφημερίδα «Χαμπερνάρ», γράφοντας πως με τον «διορισμό Ακτσά, η Άγκυρα ήθελε να αποδείξει το ποιος είναι το αφεντικό».

«Έφυγε ο πρέσβης, ήλθε ο νομάρχης», γράφει η «Κίπρισλι» και διερωτάται «τί διαφορά έχει η στάση της Τουρκίας με αυτήν των Ελληνοκυπρίων, που αποκαλούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ψευδοκράτος».

Αλλά και ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τζεμίλ Τσιτσέκ, αφού αποκαλεί την αντικατάσταση του πρέσβη… «θέμα ρουτίνας», δεν υποχωρεί, συνεχίζοντας τις επιθέσεις του προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Τώρα δυσανασχετούν», δήλωσε στην εφημερίδα «Μιλλιέτ». «Αλλά ας μην μας πρόσβαλαν! Μάλλον ο κ. Έρογλου δεν είδε ότι στη διαδήλωση δεν υπήρχε σημαία της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας, αλλά η ελληνοκυπριακή σημαία. Εύχομαι στη διαδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαρτίου να πάνε με σημαίες της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν προσπαθεί να επιβάλλει κάτι, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», «τα οποία ορίζουν πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Τουρκίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την αντικατάσταση Τουρκμέν.

«Τι θα πει αντικατάσταση;», διερωτήθηκε. «Όταν ανακαλείτε κάποιον πού τον μεταθέτετε; Προφανώς στην κεντρική υπηρεσία. Το γνωρίζει αυτό το υπουργείο Εξωτερικών; Κι αυτό όμως για να καλοπιάσει την κυβέρνηση, είπε ότι δεν είναι ανάκληση. Αφού δεν είναι ανάκληση τι συνέβη μέσα σε έξι μήνες και τον αλλάζετε; Ας κάνουν τότε μία δήλωση οι εκπρόσωποι του υπουργείου εξωτερικών ή ο κ. Νταβούτογλου και ας πουν ότι τέτοια παραδείγματα είναι πολλά στην ιστορία του υπουργείου και ότι εμείς διορίζουμε κάποιον πρεσβευτή και μετά τον αλλάζουμε όχι σε έξι, αλλά και σε τρεις μήνες. Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα; Όχι».

Τέλος, με δήλωσή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τούρκος πρέσβης ε.τ. και νυν αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οσμάν Κορούτουρκ υποστηρίζει ότι ο τρόπος της αντικατάστασης αποτελεί παραβίαση των αρχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι «σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρεσβευτής, επιτετραμμένος αναλαμβάνει ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός στην πρεσβεία».

elzoni.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP