Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

SOS στο Πεντάγωνο


• Η αποκάλυψη του τουρκικού σχεδίου «Βαριοπούλα» οδηγεί σε αλλαγές και προσθήκες στα ελληνικά επιχειρησιακά σχέδια και τις ασκήσεις
• Οι στρατηγοί της Άγκυρας προετοιμάζονταν την περίοδο 2002-2003 για γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα
Το σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Βαριοπούλα» δείχνει ότι οι στρατηγοί της Αγκύρας προετοιμάζονταν την... περίοδο 2002- 2003 ακόμη και για γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα.

Μπορεί το σχέδιο με όλα τα παρακλάδια -όπως η πρόσφατα αποκαλυφθείσα ναυτική εκδοχή «Suga» που προέβλεπε απόβαση σε τρία ελληνικά νησιά (Λέρο, Οινούσσες, Φούρνους) να συντάχθηκε από τους κεμαλιστές μιλιταριστές, με σκοπό το πραξικόπημα και την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν- ωστόσο έχει προκαλέσει σκέψεις στους επιτελείς του ελληνικού Πεντάγωνου.

Αν και οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές έχουν κατά καιρούς αναπτύξει διάφορα σενάρια προκειμένου να προετοιμαστούν σε περίπτωση αντιμετώπισης πιθανών πολεμικών συγκρούσεων με τους Τούρκους -ιδίως μετά την κρίση των Ιμίων- το σχέδιο «Βαριοπούλα», που άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιανουάριο του 2010 για καθαρά εσωτερικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στην Τουρκία, μεταξύ στρατιωτικών - εκπροσώπων του βαθέως κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν, φαίνεται ότι έχει μπει στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας επιχειρησιακών σχεδίων του Πεντάγωνου. Κυρίως, για το εύρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονταν στη «Βαριοπούλα»: Πρόκληση «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, εισβολή από τα χερσαία σύνορα του Έβρου, αποσταθεροποίηση της Θράκης, απόβαση σε νησιά και, μάλιστα, σε μεγάλα όπως η Λέρος.

Η εφαρμογή του σχεδίου των Τούρκων στρατηγών κρίνεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξη από Έλληνες επιτελείς. «Το να κάνεις απόβαση σε ένα μεγάλο κατοικημένο νησί όπως η Λέρος είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση ως προς την υποστήριξή της» επισημαίνουν αξιωματικοί. Τους προβληματίζει, όμως, η αναφορά ως πιθανού και μόνο σεναρίου στο σχέδιο «Suga». Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σχέδιο «Βαριοπούλα», εξετάζονται και άλλες παράμετροι στον εξ ανατολών κίνδυνο, προστίθενται δεδομένα σε σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, και τροποποιούνται ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μπορεί οι εμπνευστές του να οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της προετοιμασίας πραξικοπήματος και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, το σχέδιο «Βαριοπούλα», ωστόσο, μπορεί να υιοθετηθεί ή να γίνει βάση ανάπτυξης νέων σχεδίων προώθησης των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας. Εικάζεται πως μπορεί να εφαρμοσθεί και μεμονωμένα για την πρόκληση ή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι η υπόθεση του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Στο σχέδιο «Βαριοπούλα» αναφερόταν η επιδίωξη κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο από ελληνικά πυρά, με σκοπό της πρόκληση γενικευμένης κρίσης. «Ίσως το σχέδιο να μην εκτυλίχθηκε όπως εκείνοι ήθελαν ή η εσωτερική κατάσταση να μην επέτρεπε την πλήρη ανάπτυξή του, που επεδίωκε στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν» ανέφεραν στρατιωτικοί σχετικά με τον τουρκικό «εμβολισμό» του μαχητικού του άτυχου σμηναγού.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της θητείας του δεν ήλεγχε τους στρατιωτικούς, και αυτό φαίνεται και από το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου του 2005, το οποίο αποκαλύφθηκε από το wikiLeaks, και σύμφωνα με αυτό, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ομολογεί στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρναρντ Μποτ: «Αδυνατεί να ελέγξει τους Τούρκους στρατηγούς και να σταματήσει τη δραστηριότητά τους στο Αιγαίο ή οποιαδήποτε άλλη επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας».

Σε άλλο διπλωματικό έγγραφο που ήρθε στην επιφάνεια, επίσης μέσω του wikiLeaks, οι Αμερικανοί φέρονται να χαρακτηρίζουν το σχέδιο «Βαριοπούλα» των Τούρκων στρατηγών φιλόδοξο. Κάνουν, πάντως, την ανάλυσή τους σε μια γενικότερη βάση, που συνδυάζει προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας, βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά της Κωνσταντινούπολης και σκηνοθετημένες αναταραχές, εντός της χώρας, από τους στρατηγούς με σκοπό να επέμβει ο στρατός για να... ελέγξει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την ηρεμία. Παρόμοιο αποσταθεροποιητικό περιεχόμενο είχε και η εξτρεμιστική, εθνικιστική και παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν», την οποία είχαν συστήσει κυρίως δικαστικοί και στρατιωτικοί και εξαρθρώθηκε το 2008.

Τι προέβλεπε το σχέδιο «Βαριοπούλα» και η ναυτική εκδοχή του «Suga»

Το τουρκικό σχέδιο των 5.000 σελίδων που συντάχθηκε το Φεβρουάριο του 2003 από ομάδα τουλάχιστον 162 αξιωματικών -εκ των οποίων οι 29 ανώτατοι και είχε την υπογραφή του τότε αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα- προέβλεπε, σύμφωνα με την αποκάλυψη της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ταράφ», τεχνητή ένταση με κατάρριψη τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο, προκειμένου να υπάρξει κλιμάκωση και τα τουρκικά πληρώματα να ανοίξουν πυρ κατά των ελληνικών αεροσκαφών. Ως συνέχεια της προβοκάτσιας στον αέρα, θα αυξανόταν η ελληνοτουρκική ένταση στη Θράκη και θα γινόταν επίθεση από τον Έβρο.

Η ναυτική εκδοχή του σχεδίου «Βαριοπούλα», που φέρει την κωδική ονομασία «Suga», σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», προέβλεπε τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιολτζούκ, και κατόπιν διαταγής του τότε διοικητή ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ θα γινόταν εκτεταμένη επιχείρηση με στόχο τα τρία ελληνικά νησιά. «Η εκτεταμένη επιχείρηση με στόχο, κυρίως, τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, θα διασφάλιζε την αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης».

(ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ)
( Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/2011/01/sos_30.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP