Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κατέθεσε τη νέα προσφορά η Sikorsky για τα 109 τουρκικά ελικόπτερα


Ένας κατασκευαστής ελικοπτέρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ανταγωνισμό με την ιταλική εταιρία-αντίπαλο για ένα τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για την από κοινού παραγωγή 109 στρατιωτικών ελικοπτέρων, κατέθεσε την προσφορά του για το πρόγραμμα αξίας περίπου 4 δις δολαρίων, το Σαββατοκύριακο. Ένας ανώτερος υπάλληλος από την Sikorsky Aircraft είπε στην Hürriyet Daily News & Economic Review ότι η εταιρεία του θα εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα αναλάβει εργασίες επισκευής και συντήρησης ύψους 1 δισεκατομυρίων δολαρίων για τα ελικόπτερα τύπου S-70 Black Hawk International που ανήκουν σε τρίτες χώρες, για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Sikorsky Aircraft προσφέρει στην Άγκυρα το Τ-70, μια έκδοση του S-70 Black Hawk International. Η αντίπαλος της Sikorsky, η ιταλική AgustaWestland, προτείνει το TUHP 149, μια παραλλαγή του ελικοπτέρου A149. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της τουρκικής κυβέρνησης για εξοπλιστικά θέματα, στα μέσα Δεκεμβρίου 2010, δεν πάρθηκε η απόφαση για την επιλογή του νικητή του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκονούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο προσφορές κρίθηκαν ανεπαρκείς. Το κύριο σημείο της διαφωνίας ήταν η τιμή, ανέφερε ο υπουργός. "Οι συνομιλίες με τις δύο εταιρείες θα συνεχίσουν, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους", είπε ο Γκονούλ.
Η απόφαση της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, κατά την επόμεη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τον Γκονούλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ισίκ Koşaner και τον προϊστάμενο του τμήματος αμυντικών προμηθειών Μουράτ Μπαγιάρ.
Τους τελευταίους μήνες, οι Sikorsky Aircraft και AgustaWestland ανακοίνωσαν μια σειρά δελεαστικά ανταλλάγματα σε σχέση με την τελική επιλογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πρώτη παρτίδα 109 ελικοπτέρων στρατιωτικής χρήσεως, κυρίως για χρήση από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 300 μονάδες στο μέλλον. Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Sikorsky είπε τον Οκτώβριο ότι η εταιρεία του προσφέρει παροχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Αν η Τουρκία μας επιλέξει για το πρόγραμμα των 109 ελικοπτέρων, άλλα 109 ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στην Τουρκία, για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες", δήλωσε ο Steve Estill, αξιωματούχος της Sikorsky.
Η Sikorsky προτείνει επίσης να εξαγοράσει για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ένα τουρκικό εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων ελικοπτέρων, μία περιφερειακή βάση στήριξης Black Hawk στην Τουρκία, και να επενδύσει σε ένα μελλοντικό τουρκικό σχέδιο εγχώριας κατασκευής ελικοπτέρων.
Λίγο μετά, η AgustaWestland αμφισβήτησε την πρόταση της Sikorsky. Ο Giuseppe Orsi, διευθύνων σύμβουλος της AgustaWestland, δήλωσε τέλη Οκτωβρίου. "Προσφέρουμε πολλά, πολλά άλλα ... προσφέρουμε στην Τουρκία να αναπτύξει ένα νέο προϊόν ... η Τουρκία μπορεί να γίνει ένας πραγματικός παίκτης στον τομέα των ελικοπτέρων στον κόσμο, εάν μας επιλέξει."
Σχεδόν 8.000 ελικόπτερα αναμένεται να αντικατασταθούν με νέα μοντέλα σε ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Orsi, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του μέσω του προγράμματος TUHP θα μπορούσε να αναλάβει διεθνείς παραγγελίες για τουλάχιστον 800 μονάδες.
Ο τουρκικός στρατός έχει σε επιχειρησιακή λειτουργία σήμερα πολλούς διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων, με περισσότερα από 100 S-70, περισσότερα από 50 UH-1, περίπου 20 γαλλικής σχεδίασης AS-532 Cougar και περίπου 15 ρωσικά Mi-17.


fox2e-mag

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP