Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Οι λαθρομετανάστες, τα παιχνίδια της Τουρκίας και η «κατάληψη» της Νομικής Σχολής


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο ενός από τα εμπιστευτικά έγγραφα, με τα οποία ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ενημέρωνε την Ουάσιγκτον για την παρουσία μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα (Βλέπε «Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων στην Αθήνα). Ένα από τα βασικά σημεία στα οποία επέμενε ο Αμερικανός διπλωμάτης ήταν ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης πυρήνων μουσουλμάνων, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτές οι εκτιμήσεις είχαν διατυπωθεί ήδη από το 2009, όταν η Ελλάδα βρισκόταν προ των πυλών της σφοδρής οικονομικής κρίσης και εκφράζονται φόβοι για κοινωνική βίαιη έκρηξη.

Εκείνη την περίοδο καλά ενημερωμένοι κύκλοι επισήμαιναν ότι το κέντρο της Αθήνας υπό το βάρος των συνεπειών του οικονομικού αδιεξόδου πιθανότατα θα μετατρεπόταν σε επίκεντρο συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών και ακροδεξιά και ναζιστικά γκρουπούσκουλα, τα οποία θέλουν να επιβάλουν τη αυτοδικία ως «μεταναστευτική πολιτική». Κάποιοι τα ακριβή κίνητρα των οποίων είναι αδιευκρίνιστα, όπως φαίνεται επιχειρούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά», σε μια συγκυρία στην οποία η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 200 περίπου μετανάστες, έφτασαν από τα Χανιά της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, επί της οδού Σόλωνος. Ο λόγος; Η συμπαράσταση σε 300 περίπου μετανάστες οι οποίοι αύριο ξεκινούν απεργία πείνας, προκειμένου να νομιμοποιηθούν πλήρως. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους το γεγονός, επισημαίνοντας ότι τους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Νομικής υποστηρίζουν πρόσωπα τα οποία συσχετίζονται με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με κάποια εξωκοινοβουλευτικά σχήματα, τα οποία αναπτύσσουν τις δράσεις τους τόσο εντός, όσο και εκτός του ελληνικού πανεπιστημίου.



Εκτός ελέγχου
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, με όσα διαδραματίζονται καθημερινά γύρω από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο σε επίπεδο αρχών, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών.
Από την μία πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κρύψει ποτέ ότι είναι νεοναζί, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος επιχειρούν να πολώσουν την ατμόσφαιρα προσβλέποντας στην ενίσχυση της πενιχρής αποδοχής που έχουν στο πλαίσιο της κοινωνίας (έχοντας μάλλον στο μυαλό τους το παράδειγμα της Γερμανίας του μεσοπολέμου).
Ο Μιχαλολιάκος, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, όχι μόνο κατέστησε για άλλη μια φορά δηλωτικά με προκλητικό τρόπο τα «πιστεύω» του απευθύνοντας ναζιστικό χαιρετισμό εντός ενός θεσμοθετημένο οργάνου, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίου, αλλά προανήγγειλε κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων πολιτών» στα Εξάρχεια.
Επίσης είναι νωπή ακόμη η εικόνα του κρανοφόρου πρώην μέλους του ΛΑΟΣ και υποψηφίου δήμαρχου στη Θήβα Νίκου Τούτουζα, ο οποίος συμμετείχε σε επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα.
Από την άλλη, σήμερα, κάποιοι αποφασίζουν με το «έτσι θέλω» την εγκατάσταση στη Νομική μεταναστών, η οποία οδηγεί τελικά την κοσμητεία στην μη πραγματοποίηση των μαθημάτων για μία εβδομάδα. Στην Νομική σχολή η Κοσμητεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα το σχετικό αίτημα εγκατάστασης, αποφάσισε να «κλείσει» την σχολή, για υγειονομικούς λόγους.
Ωστόσο εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιοι από τους καθηγητές της Νομικής γνώριζαν για την εγκατάσταση των μεταναστών στο χώρο και με ποιους ήρθαν σε συνεννόηση πριν φθάσουν στην Αθήνα οι μετανάστες;


Η προέλευση
Σύμφωνα με πληροφορίες του newscode.gr πολλοί από εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα από την Κρήτη είναι Μαροκινοί και Αλγερινοί. Το γεγονός αυτό κάνει τους κύκλους κάποιων αρχών ασφαλείας να ανησυχούν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το τελευταίο έτος παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής εισροής μεταναστών από την Αλγερία και το Μαρόκο.
Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζει τις ελληνικές αρχές είναι το γεγονός ότι τόσο οι Μαροκινοί, όσο και οι Αλγερινοί έχουν να τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς Visa, βάσει όλων όσων ορίζουν οι διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί. Επομένως πολλοί από αυτούς φτάνουν στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.
Σε αυτή τη βάση καλά ενημερωμένοι κύκλοι κάνουν λόγο για παρείσφρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους κόλπους των Αλγερινών και των Μαροκινών μεταναστών επισημαίνοντας ότι «η έλευσή των μεταναστών αυτών των εθνικοτήτων δεν μπορεί να δικαιολογείται, όταν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό, δεδομένου ότι συνήθως η μεταναστευτική ροή διαπιστώνεται από την Ανατολή προς τη Δύση.
Οι Αλγερινοί ή οι Μαροκινοί σε λογικά πλαίσια, θα μπορούσαν να επιλέγουν άλλα κράτη ως προορισμούς, όπως για παράδειγμα την Γαλλία».
Οι φόβοι για την παρείσφρηση ακραίων στοιχείων στις τάξεις των μεταναστών μουσουλμάνων, ενισχύονται εξαιτίας της κατάστασης που διαπιστώνεται στην παρούσα συγκυρία στην βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στην Τυνησία, όπου η κατάσταση μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεν Αλί από τον λαό, παραμένει τεταμένη. Ήδη τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές στο ενδεχόμενο ντόμινο εξεγέρσεων σε βορειοαφρικανικά κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία.
Μάλιστα κάποιες εκτιμήσεις αναφέρονται στο ενδεχόμενο η ένταση, στη βάση της διεκδίκησης καλύτερων όρων διαβίωσης να φτάσει μέχρι την Μέση Ανατολή. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Ιορδανία. Η ένταση που επικρατεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στο βορειοαφρικανικό κόσμο, η οποία μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του ισλαμικού κόσμου, δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία νέας ακόμη πυκνότερης μεταναστευτικής ροής προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα κατασταλτικά μέτρα και με βάση την ανεπαρκή μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους.
Με βάσει τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει ξένες υπηρεσίες πληροφοριών η μαζική είσοδος λαθρομεταναστών από την βόρεια Αφρική στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Κρήτη, συνιστά υπό μία έννοια διαδικασία μεταφοράς της έντασης που επικρατεί στον βορειοαφρικανικό χώρο στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.
Έτσι οι αναφορές του πρώην Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σχετικά με τις προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Αθήνα δεν είναι απίθανο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να επιβεβαιωθούν πλήρως.
Ταυτόχρονα η πρόσφατη υπόθεση που αποκαλύφθηκε αναφορικά με την μεταφορά λαθρομεταναστών από την Καβάλα στην Ιταλία μέσω lear jets δείχνει ότι οι δυνατότητες των δουλεμπόρων είναι απεριόριστες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες οι παρουσία της Frontex στον Έβρο και στο Αιγαίο και η προοπτική κατασκευής τείχους στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, θα έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί από τους δουλεμπόρους η Κρήτη, ως εναλλακτική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.


newscode

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP