Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου προς Ερντογάν:"Τι προσπαθείτε να αποδείξετε με τις υπερπτήσεις";


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

"Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία",ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν οι δυό τους. Η ερώτηση αφορούσε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
"Πέταξαν οκτώ αεροσκάφη πάνω από το Αγαθονήσι.Αυτές οι ενέργειες να ξέρετε ότι δεν θ΄ αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο",είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι "αυτές μπορεί να είναι πτήσεις ρουτίνας για σας,δεν είναι όμως για μας".
Δυστυχώς δεν είναι ρουτίνα ούτε γι΄ αυτούς. Δεν πρόκειται απλά για ένα πέρασμα μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο ελληνικό έδαφος ενέργεια έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη και εχθρική. Πρόκειται για πτήσεις "εικονικών βομβαρδισμών" ελληνικών νησιών.

Ο πρωθυπουργός όμως συνέχισε αναφερόμενος στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας,αλλά και στο casus beli που η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ:

" Είναι πολυτέλεια επικίνδυνη να μην λύνουμε την διαφορά μας στη θάλασσα που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Αυτή η διαφορά αποτέλεσε την αφετηρία της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσής στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις.

Από το 2002 με τις διερευνητικές επαφές, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνημένη διευθέτηση.

Εντατικοποιήσαμε τις επαφές αυτές.

Οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Αν δεν τα καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη για να κριθεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων.

Είναι οι ενέργειες για τις οποίες μίλησα προηγουμένως.

Αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί ότι θέλει την ειρήνη, πρέπει να σταματήσουν.

Στη σύγχρονη διεθνή έννομη τάξη, η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η καλή γειτονία αποτελούν θεμελιώδεις άξονες του παγκόσμιου συστήματος αρχών.
Είστε έμπειροι διπλωμάτες και γνωρίζετε καλά ότι στο σημερινό κόσμο, η απειλή πολέμου δεν έχει θέση, ούτε λύνει προβλήματα.

Σίγουρα όχι από μια Τουρκία που δηλώνει ότι θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της".

Η ομιλία Παπανδρέου χαρακτηρίζεται θετική,ωστόσο μένει να διαπιστώσουμε τι συζητήθηκε στη κατ΄ιδίαν συνάντηση διάρκειας τριών και πλέον ωρών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP