Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση της λαθρομεταναστευτικής πίεσης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα,από την ενισχυμένη παρουσία της Frontex


Στα θετικά αποτελέσματα της ενισχυμένης παρουσίας της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα αναφέρθηκε o υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο Συμβούλιο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής για ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι είναι σημαντική η παρατηρούμενη μείωση της λαθρομεταναστευτικής πίεσης, ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABITs) στον Εβρο.


Τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα, συνέχισε ο κ. Παπουτσής, θα πρέπει να παγιωθούν, και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την επίσπευση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής προκειμένου:

-Να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, Συμφωνία η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

-Να αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής με το Πακιστάν.

-Να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, εξ αιτίας της τεράστιας λαθρομεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης η χώρα μας, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, απέσπασε τη δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση του ποσού των 210 εκατ. ευρώ το οποίο είναι δεσμευμένο στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του ποσού των 9,8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτων μέτρων του 2010, και του ποσού των 20 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέτουν οι χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα της δημιουργίας του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) ο κ. Παπουτσής υποστήριξε τις προσπάθειες της βελγικής Προεδρίας. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι θα πρέπει να καταστεί απολύτως κατανοητή απ' όλα τα κράτη-μέλη η ανάγκη, που υποστηρίζει σταθερά η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», που στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης, υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και άμεση.

Απαιτείται, όπως ανέφερε, καλύτερος συντονισμός και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση και επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης. Διαφορετικά, απειλείται η ασφάλεια των πολιτών μας και η συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, κατέληξε ο κ. Παπουτσής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP