Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

"Η Απάντηση στην τουρκική πολιτική αφομοίωσης είναι η ομιλία και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας"


Ο πρόεδρος Gül κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) για πολιτική ανυπακοή είπε :«Επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι και θα παραμείνει η Τουρκική. Υπάρχουν όμως και άλλες γλώσσες που ομιλούνται στην Τουρκία. Είναι δικές μας οι γλώσσες που ομιλούν όλοι όσοι ζουν πάνω στα εδάφη αυτά. Η Τουρκική από την άλλη είναι κοινή γλώσσα όλων.
Πρέπει να μάθουμε την Τουρκική σε αυτούς που δεν τη γνωρίζουν, στην Τουρκία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, υπάρχουν όμως πολίτες που ομιλούν διαφορετικές γλώσσες, αυτή είναι όμως πολιτιστική μας κληρονομιά, για την προστασία της οποίας μεριμνεί το Σύνταγμα μας. Στοιχεία της κληρονομιάς αυτής, άλλοτε είναι κτίρια, μουσεία και έπη και άλλοτε γλώσσες. Υπό την έννοια αυτή και τα Κουρδικά είναι μια από τις γλώσσες που ομιλούνται στην Τουρκία. Και αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των γλωσσών της χώρας μας. Όμως η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι και θα παραμείνει η Τουρκική».

Η Δημοκρατική Συνομοσπονδία του Κουρδιστάν -Kurdish Communities Union (KCK) κάλεσε όλους τους Κούρδους να χρησιμοποιoύν πάντα μητρική τους γλώσσα στη δημόσια ζωή. "Όλοι οι άνθρωποι μας, οι νέοι, οι γυναίκες, οι πολιτικοί, οι καλλιτέχνες καλούνται να απαντήσουν στην τουρκική πολιτική αφομοίωσης με την ομιλία και διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας" αναφέρει η δήλωση της KCK .

http://www.kurdish-info.eu/, http://www.trtgreek.com/trtworld/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=9e26f4e0-4b39-443b-ade0-1bb8fb757eab

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP