Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Χαϊδεύουν την Τουρκία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της


Την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. περιλαμβάνει η έκθεση του τουρκικής καταγωγής Βούλγαρου ευρωβουλευτή Μετίν Καζάκ, που αφορά στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Μεταξύ των τουρκικών υποχρεώσεων περιλαμβάνεται και ο τερματισμός του εμπάργκο, το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Το κόστος
Πρόκειται για άλλη μια έκθεση πολιτικού χαρακτήρα, το περιεχόμενο της οποίας η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει. Και, ταυτοχρόνως, συνδέει τις δικές της υποχρεώσεις με τον κανονισμό για το “απευθείας εμπόριο” επιδιώκοντας το συμψηφισμό τους και τη δημιουργία στα κατεχόμενα ενός καθεστώτος Ταϊβάν.
Η εφαρμογή των πολιτικών εισηγήσεων, που βρίσκονται στην υφιστάμενη και σε άλλες συναφείς εκθέσεις, μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, διεκδικήσει όπως επιβληθεί κόστος στην Άγκυρα λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.
Πρόκληση δηλαδή κόστους, πέραν των υφιστάμενων παγωμένων κεφαλαίων.
Αποτυχία
Στην έκθεσή του ο ευρωβουλευτής Καζάκ επιχείρησε να προωθήσει και παραγράφους ευνοϊκές για την Τουρκία και δη να την απαλλάξει των ευθυνών ως προς τις υποχρεώσεις της που αφορούν την εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, αλλά απέτυχε. Ψες πραγματοποιήθηκε επί του θέματος συζήτηση, στην οποία μίλησε ο εισηγητής και άλλοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η εισηγήτρια για την έκθεση της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ρία Ομέν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπαστάμκος.
Οι
τροπολογίες
Σήμερα η έκθεση Καζάκ θα τεθεί σε ψηφοφορία. Ήδη έχει κατατεθεί εναλλακτική εκείνης του κ. Καζάκ έκθεση από την Πολιτική Ομάδα της Ευρώπης για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, η οποία είναι ολιγότερον θετική για την Άγκυρα. Ο ίδιος ο εισηγητής έχει καταθέσει δυο τροπολογίες.
Η μία αφορά σε τεχνικά στοιχεία που σχετίζονται με τη μείωση της ανεργίας στην Τουρκία και η άλλη είναι ένα θετικό στην ουσία σχόλιο για τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά έχει καταθέσει τροπολογία που αφορά στο διαχωρισμό εκείνης, που αναφέρεται στο δημοψήφισμα. Η Αριστερά αποδέχεται το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι αυτό είναι υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Όμως, δεν γίνεται δεκτό ότι το αποτέλεσμα αυτό θα δώσει ώθηση στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και ανανέωσης της Τουρκίας και ότι θα οδηγήσει σε αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ελεύθερης αγοράς.
Διάκριση εξουσιών
Η τροπολογία της Αριστεράς θα τύχει της στήριξη του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό του δευτέρου σκέλους της τροπολογίας Καζάκ οφείλεται στο ότι οι αλλαγές στον τρόπο διορισμού των λειτουργών της δικαστικής εξουσίας αποκλείουν μεν το έλεγχο του στρατού, τείνουν όμως να διαβρώσουν, αν όχι να καταργήσουν, τη βασική δημοκρατική αρχή της διάκρισης και της ανεξαρτησίας των τριών εξουσιών (δικαστικής, νομοθετικής, εκτελεστικής).
Και συμβαίνει αυτό διότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP