Τουρκία: Εφ’ όλης της ύλης συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Δεδομένης της ισχύος του οργάνου αλλά και των ισορροπιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον…
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης των Ακαδημιών Πολέμου στην Άγκυρα και η θεματολογία περιλάμβανε όλα τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στις διεθνείς της σχέσεις.
Τα θέματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
>Οι εξελίξεις στη σύγκρουση με το PKK. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αφού την σκληρή στρατιωτική αντιμετώπιση αμφισβητούν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι έχουν διεξαχθεί μυστικές συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, οι οποίοι για το λόγο αυτό κήρυξαν κατάπαυση του πυρός…
>Οι εξελίξεις στις σχέσεις με το Ισραήλ μετά τη σοβαρή εμπλοκή που σημειώθηκε μετά το επεισόδιο στα ανοιχτά της Γάζας όπου έχασαν τη ζωή τους Τούρκοι πολίτες. Θεωρείται βέβαιο ότι στη συζήτηση τέθηκε και η αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, ενώ πρέπει να αναλύθηκαν τα «μηνύματα» που εστάλησαν από ισραηλινής πλευράς, καθώς επίσης και οι εικαζόμενες προθέσεις της Αθήνα
>Η τουρκική στάση και η μεσολάβηση στο ζήτημα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Όπως έγραψε πρόσφατα το «defence-point» αραβικές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι η Τουρκία επιθυμεί την πυρηνικοποίηση της Τεχεράνης, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και για λόγους ισορροπίας δυνάμεων να αποτολμήσει την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.
>Το μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Λιβάνου και τις πραγματικές προθέσεις της Χεζμπολάχ για το μέλλον. Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατες διαρροές στον διεθνή Τύπο εμπλέκουν την Τουρκία με το Ιράν σε «συνωμοσία» με σκοπό την εξεύρεση νέας οδού προώθησης ιρανικών οπλικών συστημάτων
>Την αστάθεια στο εσωτερικό του Ιράκ σε συνδυασμό με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Το σενάριο της τριχοτόμησης της χώρας έχει βρεθεί εκ νέου στην επιφάνεια, ενώ πολλοί υποπτεύονται ότι η Τουρκία δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη σταδιακή προώθηση του αιτήματος της απόσχισης του κουρδικού βορείου Ιράκ, που το παρόν διάστημα επί της ουσίας λειτουργεί ως ανεξάρτητο κράτος.
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί επεξεργάζονται σενάριο βάση του οποίου θα παραχωρούσαν αυτονομία στις κουρδικές τους περιοχές (Ανατολία) υπό την προϋπόθεση ότι θα προσαρτούσαν την πετρελαιοφόρα περιοχή που περιλαμβάνει τη Μοσούλη και το Κιρκούκ την οποία παραδοσιακά εποφθαλμιούσαν…
Είναι πασιφανές ότι το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης συνεδρίασης είναι περισσότερο από αυξημένο και όχι μόνο για την Ελλάδα…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου