Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Γύρω γύρω όλοι στη μέση Σχέδιο Ανάν


Αποκαλύπτουμε επιστολή Ταλάτ προς τα πέντε μόνιμα μέλη Σ.Α. ΟΗΕ
Του Κώστα Βενιζέλου costas.venizelos@phileleftheros.com

Eπιστολή προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απέστειλε ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στοχεύοντας να αναδείξει «το πλαίσιο των συζητήσεων» αλλά και «να εκθέσει την ε/κ πλευρά για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις». Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», φέρει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου και συνιστά απάντηση σε αυτή που είχε νωρίτερα (13 Ιανουαρίου) στείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τους πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος σχολίαζε τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση.


Ο Ταλάτ στην επιστολή- απάντηση προς τον «ομόλογό του», όπως χαρακτηρίζει συνεχώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένει πως το πλαίσιο συζητήσεων και βάση λύσης αποτελούν «τα συμφωνηθέντα», οι παράμετροι του ΟΗΕ και το συσσωρευμένο υλικό παραπέμποντας ευθέως στο σχέδιο Ανάν. Βασικό σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την επιστολή είναι το σχέδιο Ανάν. Ο Ταλάτ υπενθυμίζει το στόχο για νέο συνεταιρισμό που περιλαμβάνει ένα ε/κ συνιστών κρατίδιο, ένα τ/κ συνιστών κρατίδιο με ίσο καθεστώς.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Πρώτο,προβαίνει σε μια ενδελεχή αναφορά στα όσα είχαν διαδραματισθεί πριν την τελική διαμόρφωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο όπως αναφέρει «είναι αποτέλεσμα 40 χρόνων συζητήσεων και συμβιβασμών».

Δεύτερο,σημειώνει ότι έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα η «απομόνωση συνεχίζεται.
Ήταν, υποστηρίζει, γι’ αυτό το λόγο που υπήρξε αδιέξοδο για πάνω από τρία χρόνια.

Τρίτον,υποστηρίζει πως η παρούσα διαδικασία άρχισε μετά από δική του πρωτοβουλία, συζητήθηκαν έξι κε φάλαια και «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε κάποιες πτυχές. «Η διστακτικότητα των Ε/κ για ενεργότερη δυναμική εμπλοκή του ΟΗΕ και καθορισμό χρονοδιαγράμματος μάς εμπόδισε να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις», υποστηρίζει στην επιστολή του προς τους «5» ο κατοχικός ηγέτης.

Τέταρτο,αναφέρεται στο πακέτο των προτάσεών του για τη Διακυβέρνηση, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο, όπως εξηγεί, να υπάρξει πλήρης σύγκλιση και για να βοηθήσει τη διαδικασία. «Σε αυτό το πακέτο προτείναμε πάρεδώσε μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών και κάποιες γεφυρωτικές προτάσεις. Για παράδειγμα όσον αφορά το εκλογικό σύστημα για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία. Ήταν σημαντι κό άνοιγμα δεδομένης της σημασίας που δίνει η ε/κ πλευρά στο θέμα τούτο», σημειώνει. Κατηγορεί δε την ε/κ πλευρά επειδή απέρριψε το πακέτο, πριν συζητηθεί παραπέμποντας στη θέση που συμφωνήθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών που συγκλήθηκε υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Πέμπτο,αναφέρεται στη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δική του επιστολή προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη διατήρηση της «ευαίσθητης ισορροπίας που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια».
Θεωρεί πως αυτό παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν και παρουσιάζει ως αντιφατική τη θέση της ε/κ πλευράς που καταθέτει απόψεις πέραν από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Από τη μια απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ή τις παραμέτρους του ΟΗΕ και από την άλλη κατηγορεί την τ/κ πλευρά ότι έχει ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο», αναφέρει.

Έκτο,θεωρεί άδικο να κατηγορείται η τ/κ πλευρά ότι έχει καταθέσει θέσεις πέραν του σχεδίου Ανάν (αναφέρεται ο Ταλάτ στη σύγκριση που έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταξύ προνοιών του σχεδίου Ανάν και θέσεων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά).

Η ιστορική ευκαιρία και ο Φερχόιγκεν
ΣΤΗΝ επιστολή Ταλάτ προς τους πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει πως το 2004 χάθηκε «η ιστορική ευκαιρία για λύση, μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων λόγω της στάσης των Ε/κ.

Το σχέδιο Ανάν είχε υποστηριχθεί και από τη διεθνή κοινότητα αλλά απορρίφθηκε από μαζική αρνητική εκστρατεία από πλευράς της ε/κ ηγεσίας και κυβέρνησης».
Υπενθυμίζει ακόμη και την αντίδραση του τότε επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης, Γκύντερ Φερχόιγκεν ότι ξεγελάσθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Ισχυρίζεται ότι ο Φερχόιγκεν είχε υπόψη του τη δημόσια υποστήριξη των Ε/κ υπέρ του σχεδίου μέχρι τη μονομερή ένταξη στην Ε.Ε.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_5844.html#ixzz0iB1MqavE

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP