Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τουρκικός Τύπος 23.03.2010


Ξεκινάμε την σύντομη επισκόπηση του Τουρκικού Τύπου με την εφημερίδα Zaman η οποία μας ενημερώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα στη χτεσινή του συνεδρίαση το σχέδιο απόφασης που ετοιμάστηκε από την Τουρκία η οποία φέτος διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο θέμα του Αφγανιστάν. Η εφημερίδα γράφει ότι με την απόφαση που λήφθηκε η θητεία της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν UNAMA θα παραταθεί για ένα χρόνο ακόμα μέχρι τις 23 Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με την είδηση η έγκριση της απόφασης ομόφωνα έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Τουρκία αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και το Αφγανιστάν. Διαβάζουμε επίσης ότι η Τουρκία συνέχισε με τον καλύτερο τρόπο την μακρά περίοδο συνομιλιών από την προετοιμασία του σχεδίου απόφασης μέχρι την έγκριση του και έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Yeni Şafak μας ενημερώνει σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμοδίου για το εξωτερικό εμπόριο Zafer Çağlayan ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ.

Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο υπουργός Çağlayan έκανε νύξη στο ότι πρέπει να ανοίξουν νέες συνοριακές πύλες και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για το άνοιγμα συνοριακής πύλης στο Αρμπίλ.

Ο Τούρκος υπουργός αφού σημείωσε ότι αυξάνονται ραγδαία τα έργα που υλοποιούν οι Τούρκοι εργολάβοι δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Τούρκοι εργολάβοι θα κάνουν ακόμα πολλά στο θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Μια ματιά στη Star η οποία μας πληροφορεί ότι στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τους πρόσφυγες αναφέρεται παρόλο που το καταστατικό Δουβλίνο ΙΙ προβλέπει ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες σε παρόμοιες προδιαγραφές, απειλείται η ασφάλεια των προσφύγων στην Ελλάδα και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Sabah γράφει ότι οι χώρες της Κοινότητας έχουν χωριστεί σε δυο αναφορικά με τη συζήτηση ή όχι του θέματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ η οποία θα διοργανωθεί στις 25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την είδηση η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα της βοήθειας στην Αθήνα διότι η χώρα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Η τελευταία μας εφημερίδα για σήμερα είναι η Haber Türk η οποία μας ενημερώνει ότι η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάρι ΜακΑλέσι χτες ήρθε στην Τουρκία ως επίσημη προσκεκλημένη του Προέδρου Abdullah Gül.

Στην είδηση διαβάζουμε ότι την Ιρλανδή Πρόεδρο υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Atatürk η υπουργός Παιδείας Nimet Çubukçu. Η εφημερίδα γράφει ότι αυτή ήταν η πρώτη η επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου από την Ιρλανδία προς την Τουρκία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP