Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Oι γαλλικές εταιρίες ξανά υποψήφιες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας


Η Άγκυρα αφαίρεσε τη γαλλική εταιρεία κατασκευής βλημάτων MBDA από την "μαύρη λίστα" μετά από διεθνή νομική διαμάχη, η οποία και έληξε με φιλικό διακανονισμό και καταβολή αποζημίωσης υπέρ της Τουρκίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar. Η λήψη της απόφασης αυτής συνεπάγεται και αποδοχή της συμμετοχής των αντιαεροπορικών συστημάτων Aster-30 SAMP/T κατασκευής Eurosam ως υποψηφίων για το πρόγραμμα προμήθειας 4 Συστήματων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS).

Η διαφορά της Τουρκίας με την MBDA αφορούσε το πρόγραμμα προμήθειας 19.200 ρουκετών και 1.600 εκτοξευτών αντιαρματικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς Eryx, συνολικής αξίας 404 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των RPG-7 που χρησιμοποιούσε η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων. Η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι κατά τις δοκιμές τα συστήματα παρουσίασαν αστοχία της τάξης του 72% ενώ είχαν ήδη παραδοθεί οι πρώτες 3.600 ρουκέτες. Αντιθέτως, η γαλλική πλευρά υποστήριζε ότι όλες οι βολές ήταν εύστοχες κατά τις αρχικές δοκιμές των συστημάτων από στελέχη της DGA με τη παρουσία Τούρκων παρατηρητών και ότι η Άγκυρα προσπάθησε να ακυρώσει τη παραγγελία καθώς εξέλειπε πλέον η επιχειρησιακή απαίτηση για τη προμήθειά τους.
Η ετυμηγορία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Γενεύη ήταν η καταβολή στην Τουρκία από την MBDA ποσού 112 εκατ. ευρώ, η διαφορά δηλαδή της αξίας των ρουκετών που είχαν ήδη παραδοθεί στη Τουρκία και της αξίας της επένδυσης της MBDA στο τουρκικό εργοστάσιο παραγωγής των ρουκετών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP