Η Τουρκία ανέδειξε στην επικαιρότητα το θέμα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Ιανουαρίου 2010 του περιοδικού ειδήσεων – αναλύσεων ευρωπαϊκών σχέσεων “Kriter”, και ως απάντηση στο ερώτημα “αν συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά του η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”, ο Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και είπε :
“Η πορεία του θέματος της Θεολογικής Σχολής απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Το θέμα πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά είτε από την σκοπιά των υφιστάμενων νόμων μας, είτε από την σκοπιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι υπουργικές και θεσμικές διεργασίες σχετικά με το θέμα συνεχίζονται. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα. Πρέπει και η Ελληνική Κυβέρνηση ταυτόχρονα να επιληφθεί επί των θεμάτων αυτών και να επιλύσει τα προβλήματα των θρησκευτικών λειτουργών, ηγεσίας, ανεργίας και τα προβλήματα των μειονοτικών συλλόγων.”
Ερντογάν: Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αξιώσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν που αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του πολύ συχνά στα προβλήματα των Ρωμιών, δήλωσε: “ Αναφέρομαι όχι μόνο στα προβλήματα των Ρωμιών πολιτών μας, αλλά στα προβλήματα των 72 εκατομμυρίων και λέω ότι ΄ το πρόβλημα κάθε πολίτη μας είναι και δικό μου πρόβλημα.΄ Ευελπιστούμε ότι με την πρωτοβουλία του “δημοκρατικού ανοίγματος” που έχουμε ξεκινήσει και την διαδικασία επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που είχαν γίνει δεσμά στα πόδια της χώρας μας , θα επιληφθούμε και επί των ζητημάτων των πολιτών μας που ανήκουν στις μειονοτικές κοινότητες. Για του λόγου το αληθές, εδώ και εφτά χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Από το 2004 έως σήμερα συστήθηκε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Αξιολόγησης Μειονοτικών θεμάτων. Έχουμε επιλύσει κατά έναν μεγάλο βαθμό τα πρόβληματα των βακουφικών περιουσιών, θεσπίζοντας τον Νέο Νόμο περί των Βακουφίων. Με διάφορες αφορμές εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί αρκετές φορές και συναντιέμαι με τους εκπροσώπους της Μειονότητας. Όπως γνωρίζεται, τελευταία συναντήθηκα μαζί τους στα Νησιά σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.”
Γκιούλ : Όταν εκεί (Δυτική Θράκη) υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, τότε βρίσκεσαι σε μια θέση που δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα που θα ήθελες πολύ να πραγματοποιήσεις.
Τις ίδιες μέρες που δημοσιεύθηκε η συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Απτουλλάχ Γκιούλ, συμμετείχε στην εκπομπή “Μιλά η Εμπειρία” των δημοσιογράφων Hasan Cemal και Cengiz Çandar στο CNN Türk. Όταν ρωτήθηκε περί των απόψεών του για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Πρόεδρος Γκιούλ αναφέρθηκε στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ο Γκιούλ είπε τα εξής : “ Όταν έχετε μία Μειονότητα σε πολύ κοντινή απόσταση, σε μια άλλη χώρα, και παρότι τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες του έχουν καταχωρηθεί και τα μέλη της είναι πλήρη μέλη της Ε.Ε, και παρόλα αυτά όταν εκεί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, τότε βρίσκεσαι σε μια θέση που δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα που θα ήθελες πολύ να πραγματοποιήσεις.” Ο Γκιούλ αφού ανέφερε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει κλείσει, “δείχνοντας” την Ελλάδα είπε: “Συζητάμε αυτά τα θέματα με την γείτονά μας που όπως και νά΄χει έχει κάποια σχέση. Τότε, όταν χαράσσονταν τα σύνορα, κάποιοι Μουσουλμάνοι Τούρκοι έμειναν έξω από τα καθορισμένα σύνορα της Τουρκίας σε ξένες χώρες. Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ της αρχής της αμοιβαιότητας όταν πρόκειται για βασικά δικαιώματα και ελευθερίες.”
Χαμπίπογλου : “ Καλώ τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία.
Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε: “ Στο άρθρο μου σχετικά με την ανακοίνωση του Ρωμιού Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίου είχα πει πως η Τουρκία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάνης και πως το θέμα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης δεν είναι απλά ένα εσωτερικό ζήτημα (της Ελλάδας). Είχαμε τονίσει πως στο θέμα των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας, εντούτοις πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλη πορεία προόδου. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν και προέδρου Γκιούλ της Τουρκίας τις πρώτες μέρες της χρονιάς αυτής, είναι προς αυτή τη κατεύθυνση. Όμως η χώρα μας Ελλάδα κράτησε μια σκληρή στάση, δηλώνοντας πως δεν θα συζητήσει κανένα θέμα των πολιτών της με τρίτη χώρα. Υπενθυμίζοντας πως η παραπάνω θέση αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ήθελα να ξανατονίσω την αξίωσή μας να συζητήσουν η Ελλάδα και Τουρκία τα μειονοτικά τους θέματα γύρω από ένα τραπέζι. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να χαθεί περαιτέρω χρόνος. Καλώ τον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών της χώρας μας Γιώργο Παπανδρέου να ενεργήσει άμεσα για την έναρξη της πορείας αυτής.”
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου