Εκπαιδεύοντας, με χάδια, την Τουρκία...
«Μην έρθεις στο Πανεπιστήμιο, Ταγίπ. Θα σε χαρακώσουμε» γράφει το «απειλητικό» σύνθημα στο πλακάτ που κρατάει η φοιτήτρια που διαδηλώνει στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι ο Ερντογάν κατευθύνεται προς έναν «δημοκρατικό αυταρχισμό» (φωτ. Reuters
Δεν μπορούμε να μιλάμε για βήματα εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, ενώ στη χώρα αυτή έχει, μέχρι σήμερα, απαγορευθεί η λειτουργία 13 πολιτικών κομμάτων, υποστήριξαν, προχθές, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, Ελληνες, Κύπριοι αλλά και ευρωβουλευτές από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ασκώντας κριτική στην επιμελημένη... άγνοια που επέδειξαν για τα τεκταινόμενα στη γείτονα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου κ. Καρίντο και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν.
Με τα χάδια και το άνοιγμα κεφαλαίων δεν συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας αλλά στη συνέχιση της ασυδοσίας και στον πολιτικό αμοραλισμό της, υπογραμμίστηκε στον επίτροπο Ολι Ρεν.
Η Τουρκία, είπε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων, καθώς 13 κόμματα έχουν ταφεί από τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και ανέφερε, ως πρόσφατο παράδειγμα, την απαγόρευση λειτουργίας του DTP (Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας) και τη φυλάκιση 1.200 μελών, 9 δήμαρχων, 6 πρώην δημάρχων και 2 πρώην ηγετών αυτού του κόμματος.
Διερωτήθηκε δε «κατά πόσον μπορούμε να υποστηρίζουμε πως υπάρχει σε ένα τέτοιο κράτος εκδημοκρατισμός, απλά επειδή υπάρχει κανάλι που εκπέμπει στην κουρδική γλώσσα».
Ο μεγάλος «καταπατητής»
Δυστυχώς, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, μιλάμε για μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα, τα δημοκρατικά δικαιώματα, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το τουρκικό Σύνταγμα δημιουργεί πολιτική αποσταθεροποίηση, δεν εγγυάται τις θρησκευτικές και τις πολιτικές ελευθερίες και αποτελεί άλλοθι για τις παρεμβάσεις του βαθέος κράτους.
Οι Κούρδοι, οι αλεβίτες, οι μη μουσουλμανικές μειονότητες, οι συνδικαλιστές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Αρμένιοι, οι Κύπριοι, οι φυλακισμένοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες, τα κουρδικά πολιτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν πολλά να πουν όταν σπάσουν τη σιωπή τους, τόνισε η Κύπρια, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
«Κύριο στοιχείο της δημοκρατίας είναι και ο πλήρης διαχωρισμός της πολιτικής από τη στρατιωτική εξουσία. Δεν μπορεί σε υποψήφια χώρα ο στρατός, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, να μην υπόκειται σε πλήρη πολιτικό έλεγχο» ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
Αγνοώντας τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις των εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Επιτροπής της Ε.Ε., ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού που έχει ξεκινήσει, πολλοί ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι:
* Οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία έχουν παγώσει και όσες πραγματοποιήθηκαν στην ουσία μένουν κενό γράμμα, όπως η πρόοδος στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος, που, ενώ γέννησε πολλές ελπίδες, έχει κι αυτή σταματήσει.
* Η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσιάζεται σαν συγκαταβατική, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εμφανίζονται επιθετικές τόσο προς την Ελλάδα, προβαίνοντας σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και προς την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.
* Η κυβέρνηση της Τουρκίας φαίνεται να σχεδιάζει μία νέου τύπου οθωμανική κοινοπολιτεία, όπως φάνηκε από τις απόψεις που εξέφρασαν τόσο ο κ. Νταβούτογλου όσον και ο κ. Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου