Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα Α. Γκιουλ σε Ιράν και Τελ Αβίβ για τα πυρηνικά


«Για μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα στα χέρια κανενός», έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στην ιορδανική τηλεόραση επ’ αφορμή της τριήμερης επισκέψεώς του που ξεκινά σήμερα 2 Δεκεμβρίου στη Ιορδανία.

Αν και ο αρχηγός του Τουρκικού κράτους, δήλωσε πως η χώρα του κάνει το καλύτερο δυνατό σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επίλυση της κρίσης, παρόλα αυτά επέκρινε τις χώρες που κατηγορούν την Τεχεράνη πως επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας πως: «δεν υπάρχει καμιά προσδοκία ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Για το ίδιο θέμα κάλεσε το Ιράν να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε το πρόβλημα να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Παράλληλα όμως, η φράση στη δήλωση του Α. Γκιουλ «Στα χέρια κανενός» αποτελεί-σύμφωνα με άραβες αναλυτές-μήνυμα και προς το Ισραήλ το οποίο αν και επίσημα δεν το έχει παραδεχθεί ποτέ, διαθέτει πυρηνικά όπλα και είναι ένα από τα κράτη που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της «Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων» γνωστή ως NPT (Nuclear Non-proliferation Treaty).

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο «ακανθώδες» ζήτημα του Παλαιστινιακού, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν υπάρξει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, που ζει ειρηνικά στο πλάι του Ισραήλ».

Οι δηλώσεις αυτές του Α. Γκιουλ αναμένεται πως θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα, σε μια περίοδο που ανάμεσα στα δύο κράτη έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος «ψυχρός πόλεμος».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP