Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Τέλος η πλήρης απομόνωση για τον Οτσαλάν


Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση της πλήρους απομόνωσης του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Οτσαλάν κρατείται σε πλήρη απομόνωση στο νησί Ιμραλί από τότε που συνελήφθη, το 1999.

Παρά την απομόνωσή του ο Οτσαλάν εξακολουθεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το ΡΚΚ και παραμένει δημοφιλής στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές μετέφεραν στη φυλακή πέντε ακόμα κρατουμένους. Ο Οτσαλάν θα παραμείνει μόνος στο κελί του, ωστόσο θα μπορεί να βρίσκεται μαζί με τους συγκρατούμενούς του 10 ώρες την εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη νέα πρωτοβουλία "εκδημοκρατισμού" της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.

Πριν από ένα χρόνο είχε αρχίσει η κατασκευή νέας πτέρυγας, με σκοπό να μεταφερθούν και άλλοι κρατούμενοι. Οι πέντε που μεταφέρθηκαν είναι υπόδικοι, στελέχη του ΡΚΚ. Με βάση τις νέες συνθήκες, οι συγκρατούμενοι θα μπορούν να συναντώνται σε κοινόχρηστο χώρο των φυλακών, για μία ώρα την ημέρα και έως 10 ώρες την εβδομάδα. Η επαφή του Οτζαλάν εδώ και δέκα χρόνια περιοριζόταν στις συναντήσεις που είχε με τους δικηγόρους του. Μέσω των δικηγόρων αυτών, έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα παράπονα για τις συνθήκες απομόνωσης.

Ο Οτζαλάν εδώ και λίγο καιρό είναι και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τα μέτρα που δηλώνει ότι σχεδιάζει να λάβει η τουρκική κυβέρνηση για το Κουρδικό. Ο Οτζαλάν είχε υποστηρίξει ότι με δική του οδηγία παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές 34 άντρες του ΡΚΚ πριν από λίγο καιρό. Η όλη κατάσταση έχει δώσει λαβή στην αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για σύμπραξη με τον Οτζαλάν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP