Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η Άγκυρα θα επιτρέψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε παλαιούς Ναούς


Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προτίθεται να επιτρέψει τη λατρεία μια φορά το χρόνο σε διάφορους ναούς, που σήμερα είναι μουσεία, μεταξύ των οποίων και στο ναό της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αναφέρει δημοσίευμα του Vercihan Ziflioglu στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News με τίτλο «Akdamar, Sumela to open to worshippers».

Έπειτα από το γνωστό επεισόδιο που δημιουργήθηκε μετά από την παρέμβαση της διευθύντριας του Μουσείου Τραπεζούντας, όταν προσκυνητές από την Ελλάδα και της Ρωσία θέλησαν να ανάψουν κερί στο ναό, ο υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε ότι «σεβόμαστε όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» και εισήγαγε τις πρέπουσες νομικές τροποποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Προβλέπεται, επίσης, να επιτραπεί η λειτουργία άπαξ του έτους του αρμενικού ναού της νησίδας Ακχταμάρ, στη λίμνη Βαν. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι στην κορυφή του πρόσφατα ανακαινισμένου ναού θα τοποθετηθεί ο σταυρός, όπως υπήρχε παλαιότερα.

Σχόλιο Amen.gr: Eυχόμαστε η Κυβέρνηση της Άγκυρας να μη μείνει στα λόγια και να μην δίνει υποσχέσεις ενόψει της απόφασης της Ε.Ε., τον ερχόμενο Δεκέμβριο, για την ενταξιακή πορεία και την πρόοδο της Τουρκίας που θα καθορίσει και την προοπτική μιας πιθανής μελλοντικής ένταξής της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες αποφάσεις αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και πιο συγκεκριμένα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα δικαιώματά του καθώς επίσης και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP