Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Πλήρως επαγγελματικές οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις


Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η επαγγελματοποίηση των τουρκικών Eιδικών Δυνάμεων που είχε εξαγγελθεί το 2007. Σε παλαιότερες δηλώσεις τους, Τούρκοι επιτελείς είχαν προσδιορίσει ως στόχο των ΤΕΔ την πλήρη επαγγελματοποίηση έξι Ταξιαρχιών Ειδικών δυνάμεων μέχρι τα τέλη του 2010. Πιο συγκεκριμένα οι μονάδες τις οποίες θα επανδρώνουν μόνο επαγγελματίες απο το 2010 είναι:

* H 5η Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομών(Χακαρί), η οποία και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών.
* Η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στην Καισάρεια
* Η 2η Ταξιαρχία Καταδρομών (Μπολού)
* H 3η Ταξιαρχία Καταδρομών (Σιίρτ)
* H 4η Tαξιαρχία Καταδρομών (Τουντσελί)
* Η ΤΞ Καταδρομών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής μετατρέπεται σε πλήρως επαγγελματική με την είσοδο 872 στελεχών στις τάξεις της, το 2008 και 2009.

Το ποσοστό των επαγγελματιών στις παραπάνω μονάδες φτάνει το 70% (περίπου 2.750 άνδρες). Στα τέλη Δεκεμβρίου στους παραπάνω θα προστεθούν ακόμα 650 (οι οποίοι εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή) ανεβάζοντας το ποσοστό στο 86%, με στόχο να πλησιάσουν το 100% και στις πέντε Ταξιαρχίες Καταδρομών εντός του 2010. Ήδη απο τα μέσα του 2008 σταμάτησαν να υπηρετούν δόκιμοι αξιωματικοί στις εν λόγω μονάδες και απο τις αρχές του 2010, κανένας στρατεύσιμος δεν θα καλείται σε αυτές καθώς θα υπηρετούν μονάχα αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, μόνιμοι λοχίες και οι νέοι επαγγελματίες καταδρομείς. Ο νέος θεσμός αφορά στην ουσία μια ειδική κατηγορία μόνιμων δεκανέων οι οποίοι αφού περάσουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης 155 ημερών στο κέντρο εκπαίδευσης καταδρομών του Egridig θα προωθούνται στις μονάδες καταδρομών ως επαγγελματίες πλέον, με αρχικό μισθό 1200 τουρκικές λίρες μηνιαίως. Η κίνηση προς ένα αμιγώς επαγγελματικό σχήμα ισοδυναμεί ουσιαστικά με παραδοχή απο μέρους του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ότι αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις του ΡΚΚ εντός της τουρκικής επικράτειας. Όμως παρά την διακήρυξη ότι η μετάβαση σε επαγγελματικό σχήμα γίνεται για να αντιμετωπισθεί το επιτυχημένο Κουρδικό αντάρτικο, η εξέλιξη αυτή αφορά και εμάς άμεσα και αυτό γιατί ορισμένες από τις παραπάνω μονάδες θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP