Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

"ΝΑ ΠΕΙΣΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"


Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στον Ταύρο ξεκίνησε σήμερα -Τρίτη- η ξενάγηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό για να καταλήξει λίγο μετά τη μία στο υπουργείο Εσωτερικών.
Εκεί μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Πρέσβης κ. Κ. Μπίτσιος.
«Είναι πρώτη φορά που Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκύβει τόσο κοντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε στην κοινή συνέντευξη ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή που διαμορφώθηκε στο Παρίσι βάσει του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ιεραρχώντας αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον στην ενίσχυση του FRONTEX λέγοντας ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε EUROPOL και να έχει τη δυνατότητα ακριβώς να επιβλέπει τα σύνορα της Ευρώπης και δεύτερον στην υποχρέωση των χωρών από τις οποίες φεύγουν οι μη νόμιμοι μετανάστες, να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να είναι δυνατή η επαναφορά αυτών των ανθρώπων με όρους ασφαλείας.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο κ. Μπαρό ευχαρίστησε όλους και δήλωσε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι προκειμένου με τα ίδια του τα μάτια να δει πως έχουν τα πράγματα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές υπηρεσίες μέσω του γραφείου που θα γίνει στα τέλη του έτους, ενώ παράλληλα κατορθώσαμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό που επιτρέπει την εξέταση αιτήσεων ασύλου όχι στο κράτος της πρώτης εισόδου, αλλά σε άλλο κράτος μέλος».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πεισθεί η Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις ατόμων από τις ακτές της με κατεύθυνση την Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP