Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Περιφερειάρχης: Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες


Στο ανακαινισμένο, με χρήματα της Περιφέρειας Α.Μ. – Θ., Γενί τζαμί της Ερμού περιηγήθηκε ο Δημήτριος Σταμάτης και συνομίλησε με τον σοφολογιότατο Μέτσο Τζεμαλή

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
«…Η Ελλάδα είναι μία όαση δημοκρατίας σε μία ταραγμένη περιοχή και παράδειγμα προς μίμηση. Εγώ ως όργανο αυτής της πολιτείας εκφράζω αυτή την βούληση της ελληνικής πολιτείας να μην ξεχωρίζει τους πολίτες της και να στρέφεται με στοργή και φροντίδα σε όλους. Και κανένας Έλληνας πολίτης δεν χρειάζεται προστασία κανενός αυτόκλητου προστάτη. Τους Έλληνες πολίτες τους προστατεύει το ελληνικό Σύνταγμα, η ελληνική πολιτεία και οι ελληνικοί νόμοι».

Περιφερειάρχης: Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες
Τους ανακαινισμένους, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, χώρους της Μουφτείας Κομοτηνής και του ιερού τεμένους Γενί τζαμί, επισκέφτηκε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Σταμάτης μαζί με τον σύμβουλό του Τάσο Παράσχου. Ο μουφτής Μέτσο Τζεμαλή υποδέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Σταμάτη, όπου πίνοντας καφέ και τσάι, συζήτησαν για περίπου μισή ώρα. Ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα των εργασιών, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Μουφτείας εσωτερικά και φυσικά έγινε αποδέκτης αιτημάτων, στα οποία όπως εξήγησε «η Περιφέρεια στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στα αιτήματα και προσπαθεί να βοηθήσει μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων της».
Με αφορμή όμως τη χρηματοδότηση έργων στη μουφτεία αλλά και του ιστορικού τεμένους, που έχει καταστεί ένα πραγματικό κόσμημα τόσο για τους πιστούς όσο και για τους επισκέπτες, ο κ. Σταμάτης έκανε μία δήλωσε με νόημα και πολλούς αποδέκτες λέγοντας: «Η ελληνική πολιτεία ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σέβεται, αγαπά, φροντίζει και προστατεύει όλους τους πολίτες της χωρίς να κάνει διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα, με την καταγωγή ή με το φύλο ή με την ηλικία. Η Ελλάδα είναι μία όαση δημοκρατίας σε μία ταραγμένη περιοχή και παράδειγμα προς μίμηση. Εγώ ως όργανο αυτής της πολιτείας νομίζω ότι έχετε διαπιστώσει ότι εκφράζω αυτή την βούληση της ελληνικής πολιτείας να μην ξεχωρίζει τους πολίτες της και να στρέφεται με στοργή και φροντίδα σε όλους. Και κανένας Έλληνας πολίτης δεν χρειάζεται προστασία κανενός αυτόκλητου προστάτη. Τους Έλληνες πολίτες τους προστατεύει το ελληνικό Σύνταγμα, η ελληνική πολιτεία και οι ελληνικοί νόμοι».
Ο μουφτής Μέτσο Τζεμαλή συμφώνησε με τα λόγια του περιφερειάρχη, ότι η πορεία όλων των Ελλήνων είναι κοινή ανεξάρτητα από θρήσκευμα, καταγωγή, φύλο ή ηλικία. «Θα βαδίσω σταθερά και απαρέγκλιτα σε αυτή την πορεία», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας, «ξέρω ότι ορισμένους τους δυσαρεστεί, ξέρω ότι ορισμένοι επενδύουν στην διαίρεση. Εγώ βασίζομαι και στηρίζομαι στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είτε είναι χριστιανοί είτε είναι μουσουλμάνοι, που θέλουν ησυχία, ηρεμία, πρόοδο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Η πορεία είναι κοινή και σε αυτήν έχουν όλοι θέση. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, πρέπει μαζί να οραματιστούν το μέλλον τους, μαζί να οραματιστούν την προοπτική που διανοίγεται και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Και αυτή η προοπτική περνάει μέσα από τους νόμους ενός δημοκρατικά ευνομούμενου κράτους, όπως περνάει και από την συνεργασία και αγάπη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πολιτών όλων».
Ο σοφολογιότατος μουφτής φυσικά ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στο αίτημα αναβάθμιση τόσο του ιστορικού τεμένους όσο και της μουφτείας και μάλιστα προέτρεψε τον κ. Σταμάτη να τους επισκέπτεται συχνότερα.
Ο γενικός γραμματέας μαζί με τον κ. Παράσχου σεβόμενοι τα ισλαμικά έθιμα, έβγαλαν τα παπούτσια τους και εισήλθαν μαζί με τον Μέτσο Τζεμαλή τον γραμματέα της Μουφτείας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, στο γενί τζαμί, που έχει αναδειχθεί με ριζικές αλλαγές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ο κ. Σταμάτης φάνηκε να έχει αρκετές απορίες για τον τρόπο που γίνεται η προσευχή, τη θέση του ιμάμη και των πιστών, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τις γραμμένες στα αραβικά τοιχογραφίες, τις οποίες φρόντισε να εξηγήσει τι σημαίνουν ο σοφολογιότατος.
Δήμητρα Συμεωνίδου-Xρόνος

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP